Vijeće za elektroničke medije

Mirjana Rakić poslala zahtjev ministrici kulture i opet tražila razrješenje s mjesta predsjednice VEM-a

Siniša Pavić

arhiva NL

arhiva NL

Za razliku od lani kada se razrješenje nije dogodilo, ovaj put bi ga trebalo biti, očekuje Mirjana Rakić 



 Još koji dan i bit će puna godina otkada se prosvjedovalo pred Vijećem za elektroničke medije zbog trodnevne zabrane rada kanalu Z1 zbog govora mržnje. Uzvikivali su prosvjednici tada »Za dom spremni«, u koloni je bio i tadašnji potpredsjednik Vlade Ivan Tepeš, a Velimir Bujanec je predsjednici Vijeća za elektroničke medije Mirjani Rakić uručio četničku kapu s kokardom. Bio je to ekstreman uvod u Vladinu odluku da na prijedlog tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića odbije izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije za 2014. godinu. Od Sabora je ministar tražio da smijeni cijelo Vijeće. Da, pak, vijećnici ne budu njene kolateralne žrtve, predsjednica Vijeća i ravnateljica Agencije za elektroničke medije Mirjana Rakić uputila je u ožujku Ministarstvu kulture zahtjev za razrješenjem. Od tada do danas nije se međutim dogodilo ništa.


Ostala dosljedna


Vijeće za elektroničke medije radilo je svoj posao, dok su se mijenjale Vlade i slagao novi saziv Sabora. No, Mirjana Rakić ostala je dosljedna te je i opet Ministarstvu kulture i novoj ministrici Nini Obuljen Koržinek poslala zahtjev da je razriješe.


Za razliku od lani kada se, uz svu silnu želju vladajućih, razrješenje nije dogodilo, ovaj put bi ga, očekuje Rakić, trebalo biti. Makar, na naš upit upućen Ministarstvu kulture kada i kako kane riješiti pitanje vodstva VEM-a, do zaključenja ovog teksta nikakav odgovor nismo dobili. Ne zna se stoga ni kog, ni kakvog vladajući vide kao idealnog kandidata za čelnika/cu a VEM-a. Ono što se zna jest da je Hrvatski sabor onaj koji razrješava i imenuje, koji raspisuje natječaj i bira novog ravnatelja/icu. Ono što je pri tom bitno jest, podsjeća Rakić, da se primopredaja dužnosti mora dogoditi u okviru 24 sata od imenovanja, s obzirom da je čelnik Vijeća i Agencije jedina osoba koja ima pravo potpisa na financijske dokumente.


Cure rokovi




Smjena na vrhu VEM-a čini se tako izglednom, mada je još uvijek nejasno kada će se dogoditi. Nije međutim VEM jedino tijelo koje se bavi medijskom problematikom i kojem je Ministarstvo kulture matično ministarstvo, kojem će se skoro mjenjati sastav. U nedjelju, primjerice, istječe rok za prijave onih koji smatraju da su idealni kandidati za glavnog ravnatelja HRT-a, Programsko vijeće HRT-a doživjet će redizajn s obzirom da je nekolicini članova istekao mandat, a natječaj za članove Upravnog vijeća Hine raspisan u listopadu poništen je u prosincu bez službena pojašnjenja zašto, pa je raspisan novi. Neslužbeno se kazivalo da je natječaj poništen zato što se nije javio »dovoljan broj kvalitetnih kandidata, prvenstveno ekonomskih stručnjaka«. Hoće li se naći stručnjaka i za druge tražene pozicije s kojih se uvelike kreira medijska politika, ili ih je nikada manje za sve te funkcije a da su po mjeri onih koji odlučuju, ostaje nam stoga vidjeti.