Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Povjerenstvo izreklo kaznu članici vlade

Ministrica Andrea Zlatar Violić kažnjena s 15.000 kuna zbog sukoba interesa

Zlatar Violić je upravljačka prava u "Drugoj strani" prenijela 25. travnja ove godine, dan nakon što je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv nje, a ne neposredno nakon  stupanja na dužnost ministrice kulture / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Zlatar Violić je upravljačka prava u "Drugoj strani" prenijela 25. travnja ove godine, dan nakon što je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv nje, a ne neposredno nakon stupanja na dužnost ministrice kulture / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2013. u 13:09 2013-06-20T13:09:00+02:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je Andreu Zlatar Violić zato što kao ministrica nije prenijela, kako Zakon propisuje, upravljačka prava u tvrtci "Druga strana" u kojem ima udio od 6,67 posto

ZAGREB Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić druga je članica Vlade Zorana Milanovića, nakon Tihomira Jakovine, koja je kažnjena zbog kršenja Zakona o spriječavanju sukoba interesa.
Nju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo s 15.000 kuna odbitka od neto plaće koje će Zlatar Violić platiti u pet rata zato što kao ministrica nije prenijela, kako Zakon propisuje, upravljačka prava u tvrtci "Druga strana" u kojem ima udio od 6,67 posto.

Zlatar Violić je kažnjena i zato što je "Druga strana", tvrtka u kojoj ministrica kulture ima više od 0,5 posto udjela, stupala u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem dužnosnik obnaša dužnost. "Druga strana" je nakladnik dvotjednika za kulturu "Zarez" kojega godinama sufinancira Ministarstvo kulture.

Protiv Pupovca pokrenut postupak o sukobu interesa

 Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv saborskog zastupnika Milorada Pupovca koji se, kao državni dužnosnik nalazi čelu Nadzornog odbora »Tesla štedne banke«, što je u suprotnosti Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.
 »Po Zakonu o o sprječavanju sukoba interesa dužnosnici ne mogu biti članovi uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava. Po podatcima iz imovinske kartice i iz sudskog registra proizlazi da je Pupovac predsjednik NO trgovačkog društva »Tesla štedna banka«, što je u suprotnosti sa člankom 14 Zakona o sprječavanju sukoba interesa«, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.  (Hina)

Povjerenstvo je zaključilo Zlatar Violić nije pogodovala tvrtki "Druga strana", odnosno "Zarezu" budući da je taj dvotjednik Ministarstvo kulture već godinama sufinanciran, a na sličan je način i u istim iznosima financiran i "Vijenac", dvotjednik usporediv sa "Zarezom". 

Zlatar Violić je upravljačka prava u "Drugoj strani" prenijela 25. travnja ove godine, dan nakon što je Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv nje, a ne neposredno nakon  stupanja na dužnost ministrice kulture.

U očitovanju je navela kako je to posljedica nesporazuma s javnim bilježnikom te da nije znala da  nije izvršen prijenos. 

Mariju Hrebac, direktoricu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kažnjena je obustvom na plaću u iznosu od 7.000 kuna, i to u dvije rate, zbog kršenje Zakona.

Istovremeno s dužnošću direktorice Državne agencije Hrebac je i predsjednica Nadzornog odbora "Sunčanog Hvara" i članica Nadzornog odbora "Croatia banke" što su nespojive dužnosti. Osim što mora platiti novčanu kaznu, Hrebac u roku od 30 dana mora izvijestiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i o tome da više ne obnaša nespojive dužnosti, odnosno da je istupila iz nadzornih odbora. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.