Prvo zasjedanje Vlade

Ministri se žale na premali broj zaposlenih, Orešković: ‘Stay calm and govern on’

Jagoda Marić

Mijo Crnoja ipak nije na sjednici, iako je u Banske dvore došao. U Vladu su došli i njegovi savjetnici Josip Jurčević i Herman Vukušić. Tihomir Orešković je sjednicu otvorio citiranjem poruke koju je dobio - Stay Calm And Govern On ('ostani miran i vladaj')



ZAGREB – Današnja prva sjednica Vlade Tihomira Oreškovića bit će održana u sjeni afere Crnoja, o čijoj ministarskoj sudbini vladajući još nisu donijeli odluku.


NOVO! 11:57 – Orešković je na kraju izlaganja zaključio kako vidi veliki potencijal. Sjednica se nastavlja po dnevnom redu.


NOVO! 11:48 – Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić istaknula je kao najveći problem broj neriješenih predmeta, dok je Zlatko Hasanbegović , rekavši da je preuzeo resor od svog “predčasnika”, ustvrdio kako je temeljni problem visina proračuna ministarstva kulture. – Fiksni dio proračuna je od prioritetne važnosti. Svako smanjenje povijesno niskog proračuna ministarstva kulture imalo bi katastrofalne posljedice. Proračun se od 2007. do danas prepolovio, zaključio je. Predrag Šustar je, pak, u svom govoru zaključio kako nema velikih mogućnosti za uštedu.

NOVO! 11:30 – Ministar graditeljstva Lovro Kuščević kaže da mu je ministarstvo podkapacitirano i da od 446 sistematiziranih mjesta ima stotinu djelatnika manje. Slaven Dobrović je izrazio zadovoljstvom stanjem u Ministarstvu zaštite okoliša, ali također spomenuo da od 367 predviđenih djelatnika ima 284. Četvrtinu nepopunjenih radnih mjesta spomenula je nova ministrica rada Nada Šikić, dok je ministar turizma Anton Kliman spomenuo popunjenost ispod 50 posto. No govori da je ministarstvo dobro funkcioniralo i s tim brojem ljudi, te da su najave za sezonu dobre, ali treba dodatni novac za promociju. Ministar zdravlja Dario Nakić upozorio je na manjak u HZZO-u u iznosu 2 i pol milijarde kuna, dok je godinu prije bio 2,8 milijardi.




NOVO! 11:00 – Ministar financija Zdravko Marić govorio je o potrebi jačanja porezne sigurnosti i zaustavljanju rasta javnog duga, dok je Darko Horvat ministar poduzetništva također je počeo govor s premalim brojem djelatnika u ministarstvima.


NOVO! 10:45 - Novi ministar EU fondova Tomislav Tolušić istaknuo je kako je lani planirano povlačenje 7,8 milijardi eura, ali je povučeno svega četiri.milijarde kuna. Ove godine misli da je moguće povući milijardu eura. Ministar prometa Oleg Butković najavio je projekte poput izgradnje dionice pruge od Dugog Sela do Križevaca i projekt Splitske obilaznice. Nova zapošljavanja traži i ministar poljoprivrede Davor Romić, koji kaže da je popunjenost u odnosu na sistematizaciju oko 80 posto.


NOVO! 10:20 – Ministri i dalje predstavljaju izvješća o primopredaji. Miro Kovač rekao je kako u resoru vanjskih poslova nema minusa, već se može i ponešto uštedjeti. U okviru postojećeg proračuna očekuje funkcionirati i novi šef MORH-a Josip Buljević, dok je ministar unutarnjih poslova u svom govoru spomenuo migrantsku krizu i najavio da misli da se može organizirati da se migranti više uopće ne zadržavaju u Hrvatskoj. Ministar pravosuđa Antun Šprlje drži da treba povećati proračun ministarstva, a spomenuo je pola milijuna neriješenih predmeta. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alinbegović ustvrdila je da je preuzela uređeno ministarstvo, ali je spomenula i da su joj potrebna zapošljavanja novih djelatnika.


NOVO! 10:00 - Počela je sjednica vlade na kojoj se prvo iznose izvješća o primopredaji ministarstava. Mijo Crnoja ipak nije na sjednici, iako je u Banske dvore došao. U Vladu su došli i njegovi savjetnici Josip Jurčević i Herman Vukušić.


Tihomir Orešković je sjednicu otvorio citiranjem poruke koju je dobio – Stay Calm And Govern On (‘ostani miran i vladaj’). “Mislim da je to jedna dobra poruka”, rekao je Orešković.



NOVO! 9:53 – N1 televizija javila je da je Mijo Crnoja ipak stigao u Vladu iako se jučer smatralo da neće biti na današnjoj sjednici. Štoviše, u Banske dvore je ušao prije samog premijera, još oko 9 sati. Novinarima nije htio komentirati zašto je ipak došao, iako je bilo najavljeno da neće biti na sjednici.


Novi će ministri na današnjoj prvoj sjednici Vlade Tihomira Oreškovića podnijeti izvješće o primopredaji po ministarstvima te će formirati stalna radna tijela, odnosno koordinacije  u kojima će ubuduće raditi članovi Vlade. Svaka će koordinacija imati 11 članova, a onu za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom vodit će prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, dok će ministar vanjskih poslova Miro Kovač biti prvi čovjek koordinacije za vanjsku i europsku politiku. Potpredsjednik Vlade Božo Petrov vodit će koordinaciju za društvene djelatnosti i ljudska prava, a Tomislav Panenić onu koja će se baviti gospodarstvom, investicijama i fondovima EU. Vlada bi trebala potvrditi i Komisiju za odnose s vjerskim zajednicama u koju će voditi ministar pravosuđa Ante Šprlje.  


Uz to predlaže se i promjena Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora, pa tako prvi potpredsjednik Karamarko i potpredsjednik Petrov postaju štićene osobe druge kategorije. U objašnjenju se navodi da su tu razinu zaštite imali i bivši dužnosnici, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i potpredsjednik Ranko Ostojić, no oni su tu zaštitu imali kao ministri vanjskih i unutarnjih poslova. Uz to, po novom će štićene osobe treće kategorije postati i članovi obitelji dvojice potpredsjednika, što su dosad bili samo članovi obitelji  predsjednika države, Sabora, Vlade, te predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda. Prihvaća se prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova za pružanje humanitarne.


Povodom Donatorske konferencije za Siriju Vlada će za pomoć toj zemlji i njezinim susjedama odobriti milijun eura koje će se isplatiti u razdoblju do 2020. godine, odnosno po 200  tisuća eura godišnje počevši s ovom godinom. I nova Vlada nastavlja s praksom stare kad je u pitanju financiranje troškova za  brigu o izbjeglicama. Tako će se iz sredstava proračunske zalihe Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje odobriti gotovo tri milijuna kuna za  podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.