Problemi zbog neizdavanja računa

Ministri i službenici bez kave: Porezna uprava zatvorila kafić u zgradi u kojoj se nalaze četiri ministarstva

Jagoda Marić

Ugostiteljski objekt »Dario«  je zapečaćen, gostiju, većinom iz ministarstva, nema / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ugostiteljski objekt »Dario« je zapečaćen, gostiju, većinom iz ministarstva, nema / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Na primjedbu da je Porezna zatvorila kafić iz kojeg su vjerojatno barem povremeno nešto naručivali i njegove kolege u Vladi  Maras, Jakovina, Mrsić i Vrdoljak, ministar Lalovac poručuje  da »kolege u ponedjeljak mogu u termosici ponijeti kavu i čaj na posao«



ZAGREB  Porezna uprava zapečatila je jučer ugostiteljski objekt »Dario« koji se nalazi u Vukovarskoj ulici u zgradi u kojoj su smještena čak četiri ministarstva – gospodarstva, obrta i poduzetništva, poljoprivrede te rada i mirovinskog sustava.


Nadzor je u kafić, koji je u vlasništvu Darija Petrova, a dnevno poslužuje stotine službenika tih ministarstva, poslao elektronički sustav fiskalizacije koji je ukazao na to da se u »Dariju« izdaje jedan do dva računa dnevno. To je bio signal


Poreznoj upravi da tamo uputi svoje službenike, iza kojih je jučer ostao tek pečat, kafić je prestao s radom oko podne, a službenici su ostali bez popodnevne kave.


Privatno vlasništvo




U Poreznoj upravi potvrđeno nam je tek da je  nadzor obavljen, a više nisu mogli reći dok postupak traje. No, kako doznajemo, »Dario« je u svibnju preko sustava fiskalizacije izdavao jedan do dva računa dnevno, tako da je  ukupan promet u tom mjesecu bio oko petstotinjak kuna. Naši izvori iz Porezne kažu i to da su u tom kafiću očito naslutili ili nekako doznali da im se sprema nadzor jer je samo u desetak radnih dana u lipnju ukupan promet skočio na oko šest i pol tisuća kuna.


Ni ministri ni ostali zaposlenici po ministarstvima nisu bili raspoloženi za razgovor. Jedan nam je ministar rekao da je vjerojatno u isto vrijeme još nekoliko kafića u Hrvatskoj zapečaćeno zbog nepravilnosti u radu, ali da se novinari oko toga ne raspituju, te da je ovaj slučaj zanimljiv samo zato što se kafić nalazi u zgradi u kojoj su smještena četiri ministarstva. Napominje da nijedno od njih nema nikakvu poslovnu vezu, jer je kafić u privatnom vlasništvu i potrebne dozvole je dobio još 2011. godine.


Na pitanje je li možda primijetio da se u kafiću ne izdaju računi i kako je moguće da se računi nisu izdavali pred očima nekoliko stotina državnih službenika i dužnosnika, naš sugovornik kaže da nije odlazio tamo na kavu jer su ministarstva zadržala svoje čajne kuhinje na katovima, koje su prema prvotnom ugovoru također trebale otići u najam ili koncesiju zajedno s kafićem u prizemlju.


– Račune smo dobivali, a jesu li oni prošli kroz fiskalnu blagajnu iskreno ne znam i nisam provjeravao. Zato je tu Porezna uprava, kazao nam je zaposlenik jednog ministarstva.


Poznat javnosti


O samom slučaju nije želio govoriti ni ministar financija Boris Lalovac uz napomenu da je to posao Porezne uprave, a ne ministra. Na primjedbu da je Porezna zatvorila kafić u u kojem su četiri ministarstva i iz kojeg su vjerojatno barem povremeno nešto naručivali i njegove kolege u Vladi, Maras, Jakovina, Mrsić i Vrdoljak, Lalovac odgovara da »kolege u ponedjeljak mogu u termosici ponijeti kavu i čaj na posao«.


Inače, vlasnik kafića, otkrivaju naši sugovornici, od ranije je poznat javnosti zbog kršenja zakona o Vladinim objektima. Naime, Petrov je radio kao konobar u zgradi Vlade na Markovom trgu i nakon što su 2002. godine nestale slike vrijedne stotine tisuća kuna, pokazalo se da ih je iz Vlade zajedno s pomagačima izvana iznio baš on kako bi ih prodao na crnom tržištu.


Naši izvori otkrivaju i to da je sadašnja administracija zatekla potpisan ugovor s ugostiteljskim obrtom »Dario« nakon promjene vlasti, da je taj ugovor bio potpisan netom prije smjene vlasti 2012. godine i da je u njemu osporeno jedino to da pod koncesiju idu i čajne kuhinje na katovima na kojima se nalaze pojedina ministarstva.