Karamarko gubi bitku

Ministri danas imaju priliku izglasati ostavku Vlade, Most spreman tražiti raspuštanje Sabora?

Dražen Ciglenečki

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Foto Dalibor Urukalović / PIXSELL

Most za konačnu odluku čeka Nacionalno vijeće stranke, no za taj potez sigurno bi imali potporu oporbe koja traži izvanredne izbore. Karamarko će teško skupiti 76 potpisa kako bi postao novi hrvatski mandatar i složio novu Vladu



ZAGREB  Premijer Tihomir Orešković za danas je sazvao sjednicu Vlade koja na dnevnom redu ima čak 31 točku, što je neuobičajeno bogat dnevni red za aktualni tim u Banskim dvorima.


Iako u HDZ-u jučer nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje hoće li njihovi ministri doći na tu sjednicu, posebice hoće li to učiniti prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko, što god se dogodi, bit će to najbolja slika trenutnog stanja među vladajućima. Odluke o,  primjerice, izgradnji plutajućeg LNG terminala, izmjeni dozvola za eksploataciju nafte ili zaduženju pojedinih gradova i općina premijer bi trebao donositi zajedno s ministrima iz  HDZ-a koji su svi redom stajali iza Tomislava Karamarka dok je objavljivao zašto Orešković više ne može biti hrvatski premijer. Ako se to doista dogodi, odluke važne za državu donijet će Vlada koja trenutno, s obzirom na to da 42 zastupnika Domoljubne koalicije traže premijerov opoziv, a samim time i pad Vlade, vjerojatno ima potporu najviše dvadesetak zastupnika.


Međutim, iako je HDZ pokrenuo postupak opoziva premijera Oreškovića, još uvijek nije izvjesno da će za to prikupiti  najmanje 76 ruku u parlamentu.




No, HDZ ne treba čekati glasovanje o opozivu u Saboru, dovoljno je da danas na sjednici Vlade zatraže dopunu dnevnog reda i da  natpolovičnom većinom koju imaju izglasaju ostavku Vlade.  Ako to ne učine značit će da u HDZ-u, unatoč prikupljenim potpisima, još nisu sigurni da treba srušiti sadašnju Vladu, odnosno da mogu prikupiti 76  zastupnika za novu  parlamentarnu većinu u Saboru.  


No, sve bi te procese mogao prekinuti sam Most. Iako u toj stranci jučer nije bilo moguće dobiti reakciju na HDZ-ov potez, nije isključeno, kaže nam neslužbeno jedan sugovornik iz Mosta, da  odluče zatražiti raspuštanje Sabora, što onda automatski znači nove izbore. Za to bi  sigurno imali potporu oporbe, ali prije Nacionalnog vijeća Mosta o tome nitko službeno ne želi govoriti.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…