Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
21. listopada 2019.
Akademska solidarnost protiv pravilnika o izboru u nastavna zvanja

Ministarstvo želi znanost učiniti lakim plijenom za komercijalizaciju

Foto Vedran KARUZA
Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2013. u 19:00 2013-03-28T19:00:00+01:00

Iz sindikata upozoravaju da je Nacionalno vijeće za znanost sporni Pravilnik mijenjalo samo dvanaest dana nakon njegovog donošenja, iako se ranije tvrdilo da se 
»o pravilniku raspravljalo i na njemu radilo protekle četiri godine, a posebno intenzivno u proteklih pet mjeseci«

ZAGREB – Sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost upozorio je na konferenciji za novinare na štetnost Pravilnika o izboru u nastavna zvanja, zbog čega se zahtijeva da Nacionalno vijeće za znanost (NVZ) odgovara Saboru RH. Sporni pravilnik, smatraju, ima za cilj »onemogućiti napredovanje što većem dijelu znanstvenika i stvoriti prostor za uskratu financiranja brojnim znanstvenim časopisima i znanstvenim nakladnicima«. 

– Taj cilj proizlazi pristupa službenika resornog ministarstva po kojem je znanost isključivo mjesto troška te je, zajedno s visokim obrazovanjem, treba učiniti lakim plijenom za komercijalizaciju, stoji u izjavi Akademske solidarnosti. 

Iz sindikata upozoravaju da je Nacionalno vijeće za znanost sporni Pravilnik mijenjalo samo dvanaest dana nakon njegovog donošenja, iako se ranije tvrdilo da se 
»o pravilniku raspravljalo i na njemu radilo protekle četiri godine, a posebno intenzivno u proteklih pet mjeseci«. 

Referirajući se na obrazloženje mjerodavnih tijela, prema kojima se novim Pravilnikom želi potaknuti hrvatske humanističke znanstvenike na povećanje međunarodne vidljivosti njihovih radova, iz sindikata upozoravaju da je proteklog tjedna značaj dio znanstvene zajednice upozorio na opasnost koju uzrokuje isključivo privilegiranje jedne komponente znanstvenog djelovanja.

– Posebno smo upozoravali na štetne posljedice koje će dekretiranje »međunarodnog zaokreta« imati za hrvatsko društvo i kulturu, za hrvatski kao jezik znanosti, za hrvatske znanstvene časopise i izdavače. Stanje duha iz kojeg je proizašao ovaj pravilnik, taj implicitan stav da domaću znanost i domaću znanstvenu publiku treba, kao a priori manje vrijedne, lijene i iskvarene, disciplinirati po uzoru na čistoću i superiornost »inozemstva« – to je stanje prepoznato kao školski primjer kolonijalne svijesti, zaključuju iz Akademske solidarnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.