Odluka Vlade

Ministarstvo traži plan izgradnje nove riječke bolnice do rujna

Jagoda Marić

Dr. Davor Štimac: Važno je što prije krenuti s iskopima / arhiva NL

Dr. Davor Štimac: Važno je što prije krenuti s iskopima / arhiva NL

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja da ishodi plan od KBC-a Rijeka. Očekuje se da se ove godine u funkciju pusti objekt barokomore i stanice medicinskih plinova



 KBC Rijeka treba do 1. rujna napraviti i dostaviti Ministarstvu zdravlja detaljan plan svih aktivnosti i rokova za projekt izgradnje novog bolničkog centra. Taj plan mora sadržavati, tako je jučer odlučila Vlada, i informaciju o potrebnim sredstvima za svaku od aktivnosti, ali i tromjesečnu dinamiku trošenja novca. Cilj je izgradnja objekta i nabava opreme za novu bolnicu na lokalitetu Sušak, iskop građevinske jame i usluge stručnog nadzora nad izvođenjem radova. Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja da ishodi taj plan od KBC-a, a u obrazloženju odluke stoji da je u prvoj fazi izgradnje nove bolnice KBC Rijeka izgrađen objekt kronične dijalize koji je u funkciji, a očekuje se da se tijekom ove godine u funkciju pusti objekt barokomore i stanice medicinskih plinova. Očekuje se da bi u 2017. godini mogli započeti radovi na objektima Termoenergetski blok, Otvoreno višeetažno parkiralište, Dječja bolnica, Klinika za ginekologiju i porodništvo u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna, a ta su sredstva osigurana kroz dvije kreditne linije kod HBOR-a.



Iako su u riječkoj bolnici još koncem prošlog tjedna očekivali da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti odluku o početku radova na iskopu na mjestu buduće nove bolnice na Sušaku, na jučerašnjoj je sjednici KBC-u Rijeka postavljen rok do početka rujna za dostavljanje preciznog hodograma izgradnje objekta ginekologije i pedijatrije Ministarstvu zdravlja. Odluku je komentirao ravnatelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac.


– Uprava KBC-a Rijeka kontinuirano radi na aktivostima uz projekt izgradnje nove bolnice. U tom smislu smo zadovoljni što Vlada prepoznaje potrebu da se što prije u funkciju pusti objekt barokomore te da početkom iduće godine krene izgradnja objekata bolnice za majku i dijete. Prije početka same izgradnje potrebno je započeti s iskopima. Obzirom da je već izabran izvođač za taj dio radova, očekujemo da iskop jame u najskorije vrijeme i krene, rekao je Štimac. 





Ukidanje davanja


Uz to, Vlada je prihvatila popis neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti nešto višoj od 247 milijuna kuna.


– Procijenjena vrijednost smanjenja i ukidanja neporeznih davanja iznosi 247,1 milijun kuna, od čega se 155,46 milijuna odnosi na direktna smanjenja poduzetnicima, a 91,6 milijuna na smanjenja građanima – izvijestio je ministar financija Zdravko Marić.


Od 24 neporezna davanja, kojih se tiče spomenuta odluka, njih 13 će biti ukinuto.


– Ukidanje i smanjenje neporeznih davanja su samo prvi korak u postizanju cilja koji je naveden u nacionalnom programu reformi, a to je smanjivanje neporeznih davanja za poduzetnike i građane s učinkom od 330 milijuna kuna – pojasnio je Marić.


Suglasnost gradovima


Dano je i državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili drugih poslovnih banaka za osiguranje financiranja broda za prijevoz vagona čiju je gradnju ugovorio Uljanik za kazahstanskog kupca Express Astana.


Ministar Marić izvijestio je da je prodajna cijena po brodu 29,5 milijuna eura, avansi iznose 23 milijuna eura, a primopredajna rata zajedno s ratom po prispjeću broda u Kazahstan 6,49 milijuna.


– U troškovima gradnje značajno je učešće domaće komponente koja iznosi 16,24 milijuna eura, odnosno 55 posto prodajne cijene broda, što predstavlja značajno izvozno tržište za domaće gospodarske subjekte koji sudjeluju u isporukama materijala i usluga prilikom gradnje broda – rekao je Marić.


Dana je suglasnost za zaduživanje Grada Gospića kod Societe Generale Splitske banke za četiri milijuna kuna radi izgradnje gradske tržnice, Istarskoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke na 22 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje domova za starije i nemoćne. Istu je suglasnost dobio i Grad Cres za zaduženje kod Erste banke na iznos od 5,7 milijuna kuna za izgradnju druge faze prometnice Volnik i Autobusnog kolodvora.