Slučaj bivšeg čelnika Dinama

Ministarstvo pravde BiH primilo zahtjev za izručenje Zdravka Mamića

Hina

Foto STR-2222/PIXSELL

Foto STR-2222/PIXSELL

Spis će vjerojatno već u ponedjeljak biti dostavljen u državni Sud BiH, a Grubeša nije želio prejudicirati kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće po zahtjevu za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj



MOSTAR Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zaprimilo je u petak zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića koji će se proslijediti Sudu BiH na ocjenu postoji li temelj za njegovo izručenje, potvrđeno je Hini u tom bosanskohercegovaćkom ministarstvu.


»Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je danas dokumentaciju vezanu za slučaj Mamić koja je upućena iz Republike Hrvatske«, potvrdio je ministar pravde BiH Josip Grubeša.


Pri tome je dodao kako će spis Županijskog suda u Osijeku koji je s popratnom dokumentacijom i zahtjevom za izručenje uputio njegov kolega Dražen Bošnjaković biti u najkraćem roku upućen Sudu BiH.




Spis će vjerojatno već u ponedjeljak biti dostavljen u državni Sud BiH, a Grubeša nije želio prejudicirati kakvu će odluku donijeti sudsko vijeće po zahtjevu za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj.


»Sud će ocijeniti ima li temelja za izručenje«, dodao je ministar Grubeša, koji u konačnici donosi odluku hoće li najtraženiji hrvatski bjegunac biti izručen.


Izručenje za Mamića traži se na temelju druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku. Republika Hrvatska i BiH imaju potpisan Sporazum o izručenju koji je stupio na snagu 2012. Mamić se protivi izručenju Hrvatskoj.


Sud BiH je tijekom ovoga tjedna, nakon tjeralice koja je raspisana za Mamićem, odredio da mu se oduzmu putne isprave te naložio javljanje u policijsku postaju u Čitluku, ali je odbio zahtjev za njegovim pritvaranjem.


Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje Tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.


Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.


Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.