Hrvatskoj vojsci premala kapelica

Ministarstvo obrane usred krize planira gradnju stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu

Irena Frlan Gašparović

Ministarstvo obrane jučer je u Narodnim novinama objavilo natječaj za »urbanističko arhitektonski idejni projekt stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu«, a onda ga – nakon upita našeg lista o kakvom se projektu radi – brzopotezno poništilo



ZAGREB Ministarstvo obrane raspisalo je jučer natječaj za »urbanističko arhitektonski idejni projekt stolne crkve Vojnog ordinarijata u Zagrebu«, a onda ga brzopotezno – poništilo! Natječaj je objavljen u jutarnjim satima u Narodnim novinama, no nakon našeg upita o kakvom se točno projektu radi i o njegovoj financijskoj strani, iz MORH-a je tijekom poslijepodneva stigao sasvim neočekivani odgovor.


   »Vezano uz vaš upit izvješćujemo vas da je Ministarstvo obrane donijelo odluku o poništenju predmetnog natječaja s danom 8. rujna 2011. godine«, navodi u odgovoru na naša pitanja MORH-ova Služba za odnose s javnošću. Zatim su nam pojasnili svoj potez, pravdajući se – zakonskim odredbama kojima je uređena javna nabava u Hrvatskoj.    



 Sam Vojni ordinarijat je u vrijeme kad se gradio bio predmet velikih javnih kontrovezi. Kamen temeljac za tu zgradu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Apostolske nuncijature, a sada i nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, postavljen je još 1999. godine. No, zgrada je na kraju otvorena četiri godine kasnije, u ljeto 2003. godine. Kako se tada navodilo, njezina cijena bila je oko 35 milijuna kuna, većinom plaćenih iz državnog proračuna.





   »Ministarstvo obrane donijelo je odluku o poništenju objavljenog natječaja jer se naknadno uvidjelo da nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti za provođenje istog (ne raspolaže se svom potrebnom dokumentacijom za provođenje postupka) te smo bili obvezni, po sili Zakona o javnoj nabavi, poništiti taj javni natječaj«, navode u svome odgovoru.


   Iako je odluka o javnom natječaju javno postala dostupna jučer, u MORH-u tvrde da je natječaj zapravo raspisan dan ranije, 7. rujna, što bi značilo da nisu objavili i poništili nadmetanje u roku od samo nekoliko sati. Ipak, MORH-ova odluka i naknadno pojašnjenje nameću očito pitanje – kako se moglo dogoditi da službe Ministarstva u prvoj obavijesti o raspisivanju natječaja nemaju saznanja o tome da svi potrebni uvjeti za njegovo provođenje nisu ispunjeni.


   Prema prvotnoj obavijesti MORH-a, onoj koja je javno postala dostupna jučer u jutarnjim satima, natječaj je trebao biti otvorenog tipa. Kriterij za odabir ponuđača bila je najniža cijena, a rok za dostavu ponuda 19. rujna.  


    U tekstu poziva na nadmetanje stoji tek da se radi o nabavi male vrijednosti (s obzirom da se nabavljao samo idejni projekt), ali ne i koliki je iznos predviđen za izradu idejnog projekta. Zato što je MORH promptno promijenio mišljenje, u Ministarstvu nismo uspjeli doznati niti o kakvom se točno projektu radi, odnosno koja je svrha eventualne gradnje stolne crkve, koliko je novca predviđeno za urbanističko-arhitektonski projekt i, ako se planira izgradnja novog objekta, koliko će to stajati.

   Neslužbeno, pak, doznajemo, da bi to trebala bila glavna crkva Vojnog ordinarijata, odnosno glavna crkva za cijelu hrvatsku vojsku i policiju. Takve crkve danas u Hrvatskoj nema, kazao nam je neslužbeno jedan sugovornik, potvrdivši da unutar zgrade Vojnog ordinarijata postoji kapelica, ali je ona samo priručni prostor za mise.