Opovrgnuli zataškavanje informacija

Ministarstvo obrane: Hrvatski vojnici nisu bili meta napada u Afganistanu

Hina

U tom napadu otvorena je pješačka vatra na pripadnike ANA-e (Afganistanske narodne armije) i američkog tima, a pripadnici hrvatskog kontingenta bili su 700-800 metara udaljeni - oni nisu bili meta napada, nisu odgovarali na vatru, niti su napuštali prvobitnu poziciju, navodi MORH



U tom napadu otvorena je pješačka vatra na pripadnike ANA-e (Afganistanske narodne armije) i američkog tima, a pripadnici hrvatskog kontingenta bili su 700-800 metara udaljeni – oni nisu bili meta napada, nisu odgovarali na vatru, niti su napuštali prvobitnu poziciju, navodi MORH u očitovanju na medijske napise o zataškavanju “jednog od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji” , a povodom Izvješća o sudjelovanju pripadnika OSRH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu, od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. koje je danas bilo na sjednici Vlade.


Na navedeni napad, na području Regionalnog zapovjedništva Sjever odgovorili su pripadnici ANA-e i američkog tima nakon čega su se pobunjenici povukli. U incidentu nije nitko ozlijeđen niti je počinjena veća materijalna šteta. S obzirom da hrvatski vojnici nisu aktivno sudjelovali u navedenom događaju, kakvi nisu neuobičajeni za područje operacije ISAF, procijenjeno je da nema niti razloga da se o tom incidentu posebno izviješćuje hrvatsku javnost, kažu u priopćenju.


Konkretni slučaj dogodio se 8. svibnja 2012. u operaciji ISAF u Afganistanu, a Ministarstvo obrane ističe da nije ništa zataškalo, kao što se navodi u nekim medijima. Tomu u prilog, navode, ide i činjenica da je slučaj opisan u izvješću što se našlo pred vladom.




Ističu i kako Ministarstvo obrane i Glavni stožer izviješćuju o svim događajima vezano uz pripadnike oružanih snaga primjenjujući praksu NATO-a te niti u jednom trenutku ne dovodeći u pitanje sigurnost svojih pripadnika i saveznika na terenu.


Po medijskim napisima, patrola Afganistanske narodne armije, u kojoj je bilo i osam hrvatskih vojnika u svojstvu mentorskog tima, napadnuta je nakon uništavanja improvizirane minske naprave. Napadači su otvorili puščanu vatru na patrolu, a upotrijebili su i projektile. Pripadnici ANA-e uzvratili su paljbu, no hrvatski vojnici tijekom incidenta nisu upotrijebili oružje i nije bilo ozlijeđenih.


Navode da je riječ o jednom od najozbiljnijih napada na pripadnike naših snaga u misiji, te da zbog toga nije jasno zašto ministarstvo nije informiralo o tom događaju, kao što to inače čini putem priopćenja i objavama na svojim web stranicama.