Greška, pa isprika

Ministarstvo obmanulo javnost: Postojeći kupci POS stanova ipak neće imati niže kamate

Damir Cupać

Foto M. Todorov / Cropix

Foto M. Todorov / Cropix

Točno je da smo nenamjernom greškom napisali da se sniženje odnosi na stanove koji su već u programu. Informacija je ispravljena i ispričavamo se ako smo nekoga doveli u zabludu, navode u Ministarstvu



RIJEKA » Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš, vođena novim altruističkim vjetrovima koji su zapuhali iz Banskih dvora i koji nemaju nikakve veze s činjenicom da smo u izbornoj godini, najavila je da će se zbog povećanih ulaznih troškova za gradnju POS-ovih stanova smanjiti kamate na državna sredstva i budućim, ali i kupcima koji su već u sustavu Društveno poticane stanogradnje.


Dan-dva ta se priča kotrljala medijima, Ministarstvo i Vlada bili su ponosni na novi socijalni iskorak, a kada smo provjerili što će to točno značiti kupcima POS-ovih stanova, ispalo je da pomoći nikakve u vidu sniženih kamata neće biti. Drugim riječima, ministrica Mrak-Taritaš i njezino resorno ministarstvo, kao i Vlada, obmanuli su javnost.


Svojevrsna kompenzacija


Naime, budući da je u Rijeci nekoliko stotina kupaca POS-ovih stanova, upite o konkretnim rezultatima odluke resornog ministarstva tražili smo od riječke Agencije za poticanu stanogradnju.




   – Prema prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji koji je Vlada RH uputila u saborsku proceduru po hitnom postupku, smanjenje kamata na javna sredstva s pet na tri posto u otplati, odnosno s dva na jedan posto u početku, odnosit će se samo na nove ugovore.


   Otplate kredita po postojećim ugovorima neće se mijenjati. S druge strane, primjenom odredbi Zakona o porezu na dodanu vrijednost u pogledu obračuna PDV-a na građevinsko zemljište koje je dosad bilo izuzeto iz porezne osnovice, svi novoizgrađeni stanovi pa tako i POS-ovi poskupjet će dva do četiri posto pa je ovo smanjenje kamata u stvari svojevrsna kompenzacija za navedeno poskupljenje, pojasnio je ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac.


   Kada smo postavili pitanje Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kako je moguće da su iz povoljnijih kreditnih aranžmana ispali postojeći kupci, dobili smo odgovor od glasnogovornice Đurđice Čočić: »Žao mi je ako ste krivo protumačili ministričine izjave i moram demantirati da je tako nešto rekla. Svi materijali vezano uz izmjene Zakona o POS-u nalaze se na web stranici ministarstva i APN, i niti jednog trenutka nitko nije dao informaciju da se kamate smanjuju građanima koji su već u programu POS-a. Ljubazno vas molim da pogledate linkove koje vam šaljem. Za eventualna tumačenja koja su mogla nastati iz nerazumijevanja naših objava doista nismo odgovorni«.


   No, poslali smo joj linkove u kojima je eksplicitno navedeno da se odluka odnosi i na postojeće kupce, ali glasnogovornica je ostala dosljedna da je javnost krivo protumačila izjave ministrice. Iako, resorno ministarstvo nije demantiralo tekstove u medijima.


Ipak isprika


Tek nakon što smo glasnogovornici poslali tekst sa stranica Ministarstva u kojima se navodi da će se mjere odnositi i na postojeće kupce POS-ovih stanova, dobili smo koliko-toliko normalan odgovor.


   – Ukoliko bi se radilo, o kako vi kažete, namjernom obmanjivanju javnosti, doista ne vidim razlog da se takva, točna informacija objavi već dan ranije. Ta informacija je, među ostalim, poslana uz tekst poziva svim medijima da dođu na gradilišta POS-a u Zagrebu. Što se tiče objave na web-stranici ministarstva od 29. siječnja 2015. godine, dakle, dan kasnije, kada je Program usvojen na sjednici Vlade, točno je da smo, nenamjernom greškom, pripremajući tu vijest za naš web, napisali i da se sniženje odnosi na stanove koji su već u programu. No, čim je greška uočena informacija je ispravljena i ovim putem se ispričavamo ukoliko je nekoga mogla dovesti u zabludu. Isto tako vam napominjem da je APN, kao investitor, cijelo vrijeme na svojim web stranicama imao točnu i ispravnu formulaciju, koju su svi mediji mogli prenijeti, jednako kao i ministričine izjave koje je dala 28. i 29. siječnja, na lokacijama gradilišta POS-a u Zagrebu i nakon sjednice Vlade RH. Doista nam nije bila želja nikoga obmanjivati, još manje davati lažne i pogrešne podatke. Ovdje se radi isključivo o ljudskoj pogrešci koja je vrlo brzo ispravljena, a većina medija je i prenijela vijest onako kako ona doista i glasi – da se kamate smanjuju za stanove za koje još nije potpisan ugovor o kupnji, navela je glasnogovornica Čočić.


   Eto, nenamjernom greškom nekoliko tisuća ljudi ponadalo se da će im Vlada koja je u zadnje vrijeme naglo postala socijalno osjetljiva omogućiti lakšu otplatu kredita. Samo da ne ispadne da je jedina greška u ovoj priči ekipa iz Banskih dvora, a to će se utvrditi krajem 2015. godine na parlamentarnim izborima.