Najmanja norma u EU

Ministarstvo: nacrt Pravilnika ne mijenja norme za učitelje

Hina

"Točno je da se nekim sindikalnim povjerenicima, vijećnicima, učiteljima koji vode školski troglasni zbor, estetski uređuju školu ili su voditelji županijskih stručnih vijeća, ti poslovi više neće priznavati kao izvođenje redovite nastave, jer to u stvarnosti i nisu", kažu u Ministarstvu.



ZAGREB Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ocjenilo je netočnom današnju izjavu Željka Stipića, predsjednika Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, da će za učitelje “poslova biti sve više, a plaće još manje”, ističuči da nacrt novoga Pravilinika o učiteljskoj normi ne mijenja zakonom i kolektivnim ugovorom propisane norme neposrednog odgojno-obrazovnog rada.


“Vrijede ista pravila kao i do sada”, ističu iz Ministarstva u priopćenju te pojašnjavaju da se norma učitelja i dalje kreće između zakonom propisanih 22 do 24 sata neposrednog odgojno-obrazovnog rada ovisno o predmetu.


Napominju kako je minimalna norma kojom učitelj stječe pravo na punu normu i plaću i dalje od 16 do 20 sati redovite nastave, kako je bilo i do sada u granskom kolektivnom ugovoru.




“Točno je da se nekim sindikalnim povjerenicima, vijećnicima, učiteljima koji vode školski troglasni zbor, estetski uređuju školu ili su voditelji županijskih stručnih vijeća, ti poslovi više neće priznavati kao izvođenje redovite nastave, jer to u stvarnosti i nisu. Oni će i dalje moći raditi te poslove i bit će im plaćeni kao izvođenje izvannastavne aktivnosti do pune norme neposrednog odgojno-obrazovnog rada ili kao ostale poslove kojima će ih ravnatelj zadužiti u okviru 40-satnog tjednog radnog vremena”, kažu u Ministarstvu.


Podsjećaju da je resorni ministar Željko Jovanović imenovao 11-člano povjerenstvo u kome su uz predstavnike Ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje i udruge ravnatelja na suradnju i konstruktivan doprinos bili pozvani i predstavnici sindikata Preporod.


Ističu kako su predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja aktivno, gotovo do samog kraja sudjelovali u izradi nacrta Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja u osnovnim školama, “pa makar se s nekim prijedlozima i ne slagali, predstavnici sindikata Preporod to, nažalost, nisu”.


“Upravo je to bilo mjesto gdje se moglo i trebalo argumentirano raspravljati o svim specifičnostima osnovnoškolskog sustava tjednih zaduženja učitelja i stručnih suradnika”, stoji u priopćenju.


To što sindikat Preporod nije sudjelovao u izradi Pravilnika u Ministarstvu kažu kako ih ne čudi. Napominju da je predsjednik tog sindikata Stipić 18. veljače u priopćenju naveo kako su predstavnici sindikata 12. veljače napustili sastanak Povjerenstva tvrdeći da je “stav Ministarstva da norma učiteljska više ne bude sastavnim dijelom Kolektivnog ugovora, te kako je uloga sindikalnih predstavnika u radu Povjerenstva suradnička, a ne pregovaračka”.


Stipić je također izjavio i da prema nacrtu Pravilnika u nepovoljnijem položaju ostaju učitelji u osnovnim školama, kojima je norma za dva sata viša od one nastavnika u srednjim školama.


“Točna je izjava da norme učitelja u osnovnim i nastavnika u srednjim školama nisu ujednačene, ali je zaboravio napomenuti da je Hrvatska jedna od država Europske unije s najmanjom normom, bez obzira radi li se o normama učitelja u osnovnim ili nastavnika u srednjim školama, a da neujednačenost prava postoji i u nekim drugim segmentima”, naglašavaju u Ministarstvu.