Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
Ekshumacija u Zagrebu

Ministarstvo branitelja iskopava posmrtne ostatke: Stradali su u Drugom svjetskom ratu pa zakopani u Savskoj

foto: Ministarstvo branitelja
foto: Ministarstvo branitelja
Autor:
Objavljeno: 1. kolovoz 2018. u 14:30 2018-08-01T14:30:17+02:00

Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

ZAGREB - Tri grobne jame s posmrtnim ostacima žrtava Drugog svjetskog rata i poraća pronađene su na lokaciji u Savskoj cesti 77 u Zagrebu, gdje su do sada ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba, te je pregledano ukupno oko 2800 četvornih metara terena, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Posmrtni ostaci, ekshumirani iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice, bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Na lokaciji Savska 77 proveden je postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije od 16. do 27. srpnja zbog saznanja da bi se na njoj mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije koordinirala je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija.

U Ministasrtvu kažu da su završene aktivnosti samo nastavak ranije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom.

Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Na samoj lokaciji, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima tog vremena, prikupljena su vrijedna saznanja koja će Ministarstvu biti od koristi prilikom daljnjih aktivnosti.

Uprava za zatočene i nestale nastavlja aktivnu pripremu za sljedeću fazu, tj. nastavak terenskih istraživanja na tom području.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.