Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
.Ministar na rubu sukoba interesa

Ministar financija Zdravko Marić: Radio sam u Agrokoru, izuzimam se iz odlučivanja

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2017. u 17:11 2017-04-05T17:11:16+02:00

»Kao što sam i u prijašnjim situacijama činio tako sam i sada odlučio, i to sam i rekao, da ću se s obzirom na moj angažman u Agrokoru, moju poslovnu karijeru, izuzeti od odlučivanja po različitim oblicima bilo kakvih vrsta odluka. Tako je bilo i u ovom recentnom primjeru«, rekao je.

ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je teško reći je li za Agrokor bolje rješenje standstill ili zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, kako se zakonom stvara okvir ne samo u ovom slučaju.

»Teško je to odgovoriti samo odlukom ili reći upiranjem prsta. Zakon kao takav predlažemo da stvara okvir ne samo u ovom slučaju. U svakom slučaju, ako kompanija nađe način bez zakona, sigurno da ćemo to pozdraviti«, kazao je Marić odgovarajući u Saboru na novinarski upit misli li da je za Agrokor bolje rješenje standstill ugovor ili zakon.

Marić kaže i kako je teško reći hoće li se situacija u Agrokoru moći rasplesti bez aktivacije »lex Agrokora«.

»Čuli ste premijera u uvodnom obraćanju koja je intencija zakona. Ali sigurno smo još uvijek u sferi privatne kompanije koja nastoji pronaći rješenje za izlazak iz ove situacije«, istaknuo je.

Na upit kako gleda na cijelu situaciju i zašto ga nije bilo kod glasovanja o »lex Agrokoru» na Vladi, Marić je ponovio kako je, s obzirom na svoj raniji angažman u Agrokoru, odlučio da će se izuzeti kod takvih odluka.

»Kao što sam i u prijašnjim situacijama činio tako sam i sada odlučio, i to sam i rekao, da ću se s obzirom na moj angažman u Agrokoru, moju poslovnu karijeru, izuzeti od odlučivanja po različitim oblicima bilo kakvih vrsta odluka. Tako je bilo i u ovom recentnom primjeru«, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o standstill aranžmanu, kojeg još uvijek nisu potpisale manje banke i dobavljači, Marić kaže kako je možda teško očekivati potpunu homogenost svih aktera.

»Ali važno je, u ovom financijskom dijelu da ipak najveći broj, najveći postotak njih je za to. Naravno da ima nekih koji drugačije misle«, naglasio je.

Ministar financija nije mogao komentirati upit o najnovijim spekulacijama u nepravilnostima oko kreditiranja Agrokora, kao što je kreditiranje mjenicama putem dobavljača.

»Ja sam i prije rekao pa ću ponoviti i sada da ne mogu komentirati nekakve vrste spekulacije ili nekakvih konotacija o nekim vrstama nepravilnostima. U isto vrijeme, u mom djelu odgovornosti, kada sam bio zaposlenik Agrokora nisam bio u nadležnosti pri izradi financijskih izvještaja niti vezano uz ovo o čemu govorite«, rekao je.

Nije komentirao ni prijedlog Hrvatske narodne banke da se razmisli o uvođenja kaznenog djela protiv financijske stabilnosti.

»Mislim da su zakoni u Hrvatskoj vrlo jasni. Nemam što komentirati HNB-ovo priopćenje«, rekao je.

Na upit kako komentira prvi nastup glavnog direktora za restrukturiranje Agrokora Antonia Alvareza III, Marić je njegovu prvu izjavu ocijenio »vrlo konkretnom i korektnom«. »Poslao je jednu dosta dobru poruku, naravno bez puno bez najava, obećanja nego da jednostavno treba prionuti poslu i raditi«, kazao je Marić.

Kaže i kako Alvareza ne pozna osobno, ali pozna imidž i reputaciju konzultantske kuće Alvarez&Marsal. »Osobno nikad nisam radio s njima, ali u međunarodnim krugovima to je jedna sigurno najboljih kompanija u smislu restrukturiranja«, rekao je.

Upitan hoće li Alvarez naći još puno toga sakrivenog u Agrokoru, odgovorio je kako će se to tek vidjeti. »Sigurno da će oni imati dubok uvid u sve skupa i to je, kako su rekli, nužan preduvjet za restrukturiranje«, kazao je.

Na upit ima li Vlada spremnog čovjeka kojega bi postavila u Agrokor, odgovorio je kako »to ne zna, bez obzira na određene spekulacije o tome tko bi to bio«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.