Policija

Ministar Vlaho Orepić kao Robin Hood: Uzeo onima s većom plaćom da bi dao onima slabije plaćenima

Gabrijela Galić

Jednima uzeo, da bi drugima dao – ministar Vlaho Orepić /Snimio N. REBERŠAK

Jednima uzeo, da bi drugima dao – ministar Vlaho Orepić /Snimio N. REBERŠAK

Orepić smanjio plaće, pa povećao najniže Više je policijskih službenika koji će primati nešto niže plaće od onih kojima će plaće blago rasti i na toj je razlici nastala ušteda 



Povećanje plaća za dio zaposlenih kao krajnji efekt ne mora imati rast ukupne mase za plaće. Pokazuje to slučaj Ministarstva unutarnjih poslova koje je na povećanju plaća 5.911 policijskog službenika s najnižim koeficijentima uspjelo uštedjeti nešto više od tri milijuna kuna.


Računica je jednostavna, a otkriva je odgovor koji su tri sindikata koja djeluju u MUP-u dobila od tog ministarstva. Naime, kao što je najavljivao ministar Vlaho Orepić, bolje plaćenim policijskim službenicima dodaci na plaće umanjeni su za dva do četiri posto i na tom smanjenju našlo se prostora za povećanje plaća slabije plaćenima, ali i uštedu.


Fiskalni učinak


Dodaci na plaću smanjeni su za 6.147 policijskih službenika, a prema onom što je sindikatima odgovoreno, procjenjuje se da je time mjesečna masa za plaće smanjena za 1.751 milijuna kuna, odnosno »za preostalih sedam isplata u 2016. godini za 12,26 milijuna kuna«. S druge strane, blagi rast koeficijenta s 0,776 na 0,8 posto osjetit će 5.911 policajaca što bi, pak, prema procjeni mjesečnu masu za plaće povećalo za 1,32 milijuna kuna ili na razini preostalih sedam mjeseci za 9,250 milijuna kuna.




Kad se sve zbroji i oduzme, više je policijskih službenika koji će primati nešto niže plaće od onih kojima će plaće blago rasti i na toj je razlici nastala ušteda od tri milijuna kuna. »Ovakav fiskalni učinak »povećanja« plaća omogućen je istovremenim smanjenjem plaća za 6.147 policijskih službenika, njih 236 više nego onih kojima su plaće povećane.


Nova pravednost


»Robin Hood« Orepić je time onima s većim plaćama uzeo kako bi dao onima s manjima i pritom još uštedio jer je prvima dao manje nego što je uzeo drugima«, komentirao je Sindikat lokalnih službenika i namještenika na svojim mrežnim stranicama.


»Ovakvom preraspodjelom plaća u MUP-u ministar Orepić je promovirao »novu pravednost« i resornu fiskalnu politiku na razini najmnogoljudnije državne službe, koja se financira iz plaća ostalih zaposlenika sustava, koji o tome zasigurno imaju svoje mišljenje, ali ih za njega nitko nije pitao«, stoji među ostalim u komentaru službeničkog sindikata koji je uz Sindikat policije i Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a zatražio detaljne podatke o učincima izmjene Uredbe o plaćama policijskih službenika.