Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Prosvjetna inspekcija u akciji

Ministar Jovanović smjenjuje 14 ravnatelja srednjih škola

U ovom sazivu MZOS-a nije bitna rođačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati - poručio je Jovanović u društvu Ankice Njezić i Mihaele Adamović Radolfi / Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
U ovom sazivu MZOS-a nije bitna rođačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati - poručio je Jovanović u društvu Ankice Njezić i Mihaele Adamović Radolfi / Snimio Ognjen ALUJEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2012. u 18:28 2012-11-22T18:28:00+01:00

Dekani se ponašaju kao kao vlasnici veleučilišta, zapošljavaju supruge, rođake, a  novce troše za bildanje svojih plaća, ističe ministar te tvrdi da kaos vlada i na veleučilištima 

ZAGREB Ravnatelji Tehničke škole strojarstva i brodogradnje u Rijeci, Trgovačko-tekstilne škole Rijeka, zagrebačke XV gimnazije ili popularnog MIOC-a te još 11 srednjih škola u Hrvatskoj, u postupku su razrješenja zbog upisivanja učenika preko veze.

Kako je utvrdila prosvjetna inspekcija, u ovim je školama određeni broj učenika upisan izravno, prije upisa nisu pristupili natječaju niti su bili uvršteni na rang-listu, a bilo je i više slučajeva upisa učenika koji nisu prešli minimalni upisni prag, objavio je u četvrtak ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović.

Inspekcija je prekontrolirala upise u 118 srednjih škola, u njih 27 utvrđene su nepravilnosti, a u 14 je utvrđena teška povreda propisa.

– Neke se stvari ne mogu promijeniti, no može se uvesti reda. Zajedno sa suradnicima jasno sam pokazao da u ovom sazivu MZOS-a nije bitna rođačka, politička, rodbinska, prijateljska ili neka druga veza. Tko krši zakon, mora za to odgovarati,  poručio je Jovanović na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu smjene ravnatelja. 

Nepravilnosti u 23 posto škola

Dolaskom na mjesto ministra zatekao je, kaže, nered i kaos i uhodani model  »običajnog prava« kojim su se mimo propisa i zakona upisivali učenici, zapošljavali supružnici, a učenici »pekli torte za političare i djelatnike MZOS-a«.

– Trgovalo se sitnim osobnim interesima u kojima su sudjelovali pojedini ravnatelji škola, djelatnici gradskih i županijskih uprava, državni tajnici i zaposlenici MZOS-a. U takvom umreženom sustavu u kojem je tzv. običajno pravo postalo pravilo, a ne izuzetak, obrazovni sustav koji je temelj stvaranja piramide znanja, društva utemeljenog na znanju i društva jednakih šansi, postao je upravo suprotno. Tako se djeci na kraju osmog razreda, kad prvi put u životu trebaju savladati prepreku na temelju rada, uspjeha i znanja, slala poruka kako nije bitno kakvi su učenici jer se u srednju školu mogu upisati vezom, plavom kovertom ili političkim utjecajem, istaknuo je Jovanović. Na taj je način, dodao je, djeci indirektno poručeno kako ne trebaju preskočiti ljestvicu, već se mogu provući ispod nje. 

Nepravilnosti kod upisa utvrđene su u 23 posto škola, dakle gotovo u svakoj četvrtoj školi, no većina ih je otklonjena po nalogu inspekcije, odnosno tijekom samih nadzora. Najčešće je radilo o propustima pri bodovanju posebnih uvjeta, što je odmah ispravljeno, te nije bilo posljedica u odnosu na druge učenike, niti je teže povrijeđen propis, ocjenjuju u ministarstvu. 
U slučajevima u kojima je utvrđeno svjesno kršenje propisa, nepoštivanje propisanih rokova i postupka upisa, pogodovanje pojedinim kandidatima i upisivanje učenika koji nisu zadovoljili minimalni propisani bodovni prag za upis određenog programa, izdani su prekršajni nalozi, a odgovorna osoba, odnosno ravnatelj, predložena je za razrješenje, objasnio je ministar. U dva slučaja nije bilo moguće predložiti razrješenje jer je ravnatelj u međuvremenu prestao obavljati tu dužnost: prvi je Zdravstveno učilište u Zagrebu, gdje je ravnatelj s 31. kolovozom otišao u mirovinu te Ekonomska škola u Rijeci u kojoj je ravnatelj prije završetka nadzora sporazumno prekinuo radni odnos.  

Bildanje plaća

Ministar Jovanović ističe kako ne namjerava stati na srednjim školama jer kaos vlada i na veleučilištima. Inspektori su, naveo je Jovanović, posjetili Zdravstveno veleučilište u Zagrebu na čelu s Mladenom Havelkom, gdje je ustanovljena zlouporaba položaja i ovlasti, zatim Veleučilište u Gospiću i Veleučilište u Šibeniku.

– Dekani se ponašaju kao kao vlasnici veleučilišta, zapošljavaju supruge, rođake, a  novce troše za bildanje svojih plaća, ističe ministar. 

Na pitanje novinara što će ako smijenjeni ravnatelji podignu tužbe protiv ministarstva, Jovanović odgovara kako je svaka njihova odluka dobro utemeljena, a tko smatra da su mu prava povrijeđena, može ih slobodno tužiti.  Jovanović očekuje da će školski odbori potvrditi predložena razrješenja jer se radi o težoj povredi radne dužnosti. Nakon razrješenja ravnatelji deset godina imaju zabranu obavljanja te dužnosti. Neki od njih, kaže Jovanović, već su se pokušali sa školskim odborima dogovoriti kako bi izbjegli ovu sankciju, ali im to – veli Jovanović – neće poći za rukom. Dosad je razrješeno njih devet, a još petero čeka odluku školskog odbora. 

Učenici koji su upisani preko veze, mimo natječaja i rang-liste bodova, ostat će u školama koje su upisali. »Iskoristili smo mogućnost da neke od njih prerasporedimo prema uspjehu, ali s obzirom da je sredina školske godine ne želimo da ispaštaju i ostat će tamo gdje su upisani«, objasnio je Jovanović. Do početka listopada naređen je ispis 149  učenika, koji nisu imali minimalni bodovni prag. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu