Nisu čista posla?

Milijunski gubitak tvrtke koju je Todorić kupio od Rohatinskog

Ladislav Tomičić

Činjenica da je tvrtka u minusu od 1,4 milijuna kuna, daje za pravo onima koji tvrde da je Todorić obitelji Rohatinski praktički darovao kuću čiji je vlasnik bio Romah d.o.o.



ZAGREB » Poduzeće Romah d.o.o, koje je sredinom prošle godine Agrokor Ivice Todorića kupio od supruge tadašnjeg guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog, na koncu minule godine zabilježilo je porazne rezultate – gubitak od 1,4 milijuna kuna. Ova činjenica daje (barem za sada) za pravo svima onima koji su tvrdili da je Todorić Rohatinskima spomenutom poslovnom transakcijom napravio uslugu, pri čemu je obitelj Rohatinski praktički dobila obiteljsku kući na dar.


  Podsjetimo, prije nešto više od godinu dana Poslovni list otkrio je da je koncern Agrokor u srpnju prošle godine postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o. Ta je tvrtka u tom trenutku bila vlasnik velike obiteljske kuće na Gornjem Bukovcu, u kojoj je stanovala obitelj Rohatinski. Za cijenu od 2,1 milijuna kuna, koliko je Todorić platio tvrtku Romah d.o.o., obitelj Rohatinski otkupila je kuću i upisala je kao svoje vlasništvo. S obzirom da je tvrtka Romah poslovala kao dugogodišnji gubitaš, neizbježno se nametnuo zaključak da je Todorić kupio bezvrijednu tvrtku i Rohatinskima darovao obiteljsku kuću.


 


Javnost se pita




Kad je poslovna transakcija između Agrokora i supruge Željka Rohatinskog objavljena, javnost je s punim pravom potegla pitanje sukoba interesa tadašnjeg guvernera Rohatinskog. Iz Agrokora su na medijske napise odgovorili ovako: »Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah.«



U godini 2008. Romah d.o.o. zabilježio je gubitak od 110,9 tisuća kuna, u 2009. gubitak od 364,8 tisuća kuna, u 2010. gubitak 184,6 tisuća kuna, a u 2011. godini – nakon što ju je preuzeo Agrokor – gubitak od čak 1,4 milijuna kuna. Do Agrokorove kupnje Romah je bilježio materijalnu imovinu od 2,25 milijuna kuna, što je u biti bila vrijednost obiteljske kuće Rohatinskih. Nakon što je Todorić Rohatinskima platio 2,1 milijun kuna, oni su otkupili kuću, a tvrtka je na koncu iskazala materijalnu imovinu u vrijednosti od nula kuna. Poslije svega, bivši guverner i u jednom trenutku jedan od najpopularnijih Hrvata zaposlio se, rekosmo, kao savjetnik vlasnika Agrokora.



  Poslovni rezultati tvrtke zabilježeni na koncu prošle godine, međutim, ne govore da se tvrtka ozbiljno razvija. Naprotiv, u poduzeću Romah d.o.o. ostala su zaposlena četiri radnika, a poslovni prihod tvrtke iznosio je tek 284,6 tisuća kuna. Poslovni rashod, pak, iznosio je 392,3 tisuće kuna. Ukupni rashodi tvrtke Romah d.o.o., sada u vlasništvu Agrokora, iznosili su nepunih dva milijuna kuna, a ukupni prihodi tek 502 tisuće kuna. Poslovni portal Boniteti.hr, koji pomaže odrediti solventnost, stabilnost i platežnu sposobnost više od 100 tisuća hrvatskih poduzeća, poduzeću Romah na koncu godine dali su izrazito nisku bonitetnu ocjenu D, s napomenom »stečaj ili trajna nesposobnost za plaćanje«. O slabim poslovnim rezultatima Romaha na koncu prošle godine pisao je i tjednik Novosti, a povod za ponovno propitivanje poslovne transakcije između Todorića i obitelji Rohatinskih informacija je da se bivši guverner Hrvatske narodne banke početkom prošlog mjeseca zaposlio kao savjetnik vlasnika Agrokora Ivice Todorića.


   

Brojna pitanja


Situaciju u kojoj se našao Željko Rohatinski, a koja zaudara na njegov ozbiljan sukob interesa u vrijeme dok je bio šef HNB-a, predsjednik Transparency Internationala Nikola Kristić smatra povodom za otvaranje brojnih pitanja.


  – Gledajući jedan zatvoreni krug varijanti u slučaju o kojem govorite, odnosno loše rezultate tvrtke Romah, njezino preuzimanje od strane Agrokora i konačno zaposlenje Željka Rohatinskog kao savjetnika Ivice Todorića, sve ukazuje da u pitanju nisu čista posla. Transparency International nije sud da o ovom slučaju može dati pravorijek, ali u slučaju poslovnog odnosa Agrokora s obitelji Rohatinski svakako se otvaraju brojna pitanja. Zašto bi netko dao novac za tvrtku koja ne vrijedi, da li je ona i zbog čega pri kupnji precijenjena i slično. U konačnici, ne vidimo da je ona nakon što ju je kupio Agrokor počela dobro raditi, kaže Kristić.