Saborska rasprava

Milijan Brkić oštro napao plan reorganizacije MUP-a

Zlatko Crnčec

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

"Nije mi jasno koji su ciljevi reorganizacije osim smanjivanja glave i pojačavanja tijela. Nikako se ne smije dogoditi da se destabilizira sustav i uvede nesigurnost  u rad policajaca", rekao je Brkić.



Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić danas je u Saboru oštro napao plan reorganizacije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) kojeg je na Odboru za unutarnju politiku predstavio ministar Vlaho Orepić.


– Drago mi je što se odustalo od prve ishitrene reorganizacije. Ali sada mi opet nije jasno koji su ciljevi reorganizacije osim smanjivanja glave i pojačavanja tijela. Nikako se ne smije dogoditi da se destabilizira sustav i uvede nesigurnost  u rad policajaca, rekao je Brkić.


Glavni ravnatelj policije Marko Srdarević odgovorio mu je rekavši da iza reorganizacije stoji kompleksan posao, te da je istraživanje provedeno u četiri policijske uprave kao i da su korištena iskustva iz prethodnih reorganizacija.




Ministar Orepić rekao je da bi nakon reorganizacije Hrvatska i dalje imala 20 policijskih uprava, a ne pet kako je bilo prvotno planirano.


– Utvrđeno je da se policijski posao može ravnomjerno uskladiti zadržavanjem teritorijalne podjele prema županijskom ustroju koja bi uz funkcionalniju modifikaciju trebala osigurati manje rukovoditelja, a više policajaca na terenu, rekao je Orepić.


Dodao je da je analiza pokazala da su policajci neravnomjerno raspoređeni u odnosu na opterećenost, da postojeći organizacijski oblici nemaju logičnu raspodjelu.


– Postoji previše razina rukovođenja, a premalo izvršitelja zbog čega policija ne može odgovoriti na prijetnje i rizike s kojima se suočava, rekao je Orepić.