Politička tržnica

Milanovićev “miraz” za koalicijske partnere: HNS-u sedam, HSS-u pet, HSU-u dva, a laburistima jedno mjesto

Tihana Tomičić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Ovakva ponuda SDP-a potencijalnim partnerima oslikava recentnu snagu te stranke u anketama, u kojima rejting raste i sada je na najmanje 31 posto.



RIJEKA – Nakon razgovora koje je šef SDP-a Zoran Milanović sa suradnicima obavio proteklih dana s potencijalnim koalicijskim partnerima za izbore u rujnu, jasno je da je HNS-u na izbornim listama ponuđeno sedam sigurnih ulaznih mjesta, HSS-u pet, Hrvatskoj stranci umirovljenika dva, a laburistima svega jedno sigurno ulazno mjesto.


O toj »matematici« u subotu će raspravljati Glavni odbor SDP-a, naravno ako HSS odluči podržati SDP na izborima. Najtvrđi razgovori vodili su se s Ivanom Vrdoljakom iz HNS-a zato što se narodnjacima nude dva mjesta manje nego dosad – HNS sada ima devet mandata sa stranačkih lista, no dva su ostvarena preferencijalnim glasovima, a sada bi ta dva kandidata, Matija Posavec i Anka Mrak Taritaš, ušli u kvotu od sedam sigurnih mjesta koje im nudi SDP.


No, ono što je za HNS bio razlog nervoze jest činjenica da se HNS-u više ne nudi ministarstvo gospodarstva, već vanjski poslovi, graditeljstvo i vjerojatno zaštita okoliša, a to znači da šef stranke Vrdoljak mora birati manje atraktivne i manje politički snažne resore nego u ranijim kombinacijama. To se HNS-ovcima nikako ne sviđa, no s obzirom na to da za HNS samostalni izlazak na izbore s oko dva do tri posto podrške ne dolazi u obzir, jasno je da će kompromisa morati biti.




»Moramo u kampanji  paziti i s kojim će nas oružjem HDZ gađati, a u tom smislu Vrdoljak je laka meta nakon afera koje je imao. Bolje da prihvati neki manje izloženi resor«, kazali su nam na Ibleru.


Što se HSU-a tiče, rezon je bio da im se ponudi ono što i sada imaju, a to su dva sigurna mjesta u Saboru. Najprije se spominjalo jedno, pa je čelnik stranke Silvano Hrelja izjavio da HSU može na izbore i sam, pa se ponuda poduplala, i čini se da je prihvatljiva za obje strane.


Laburisti su posebna priča: i u SDP-u i u HNS-u procjenjuju da oni praktički ne nose ništa glasova savezu jer proživljavaju teške dane, te da ih je bolje nemati i na njih ne trošiti mandate, nego imati pa poslije plaćati cijenu jednog ministarstva u budućoj vladi (rada vjerojatno). Stoga su Laburisti dobili pitijsku ponudu: nudi im se jedno sigurno mjesto na listi, i to samo u 8. jedinici za bivšu predsjednicu Nansi Tireli, dok aktualni predsjednik Tomislav Končevski uopće ne bi dobio priliku naći se na izglednom mjestu na listi za Sabor. Tireli bi time bila nagrađena za korektnu suradnju sa SDP-ovcima tijekom proteklog vremena, a Laburisti bi bez problema dobili barem jedan mandat. O tome se njihova stranačka tijela tek moraju izjasniti.


Ako bi se savezu pridružio i HSS, te ako sve spomenute stranke do subote prihvate takve ponude senior partnera SDP-a, Glavni odbor SDP-a amenovat će takav raspored snaga na listama na sjednici u subotu. Imena kandidata bit će onda tema tek na sjednici krajem srpnja ili čak početkom kolovoza.


Ovakva ponuda SDP-a potencijalnim partnerima oslikava recentnu snagu te stranke u anketama, u kojima rejting raste i sada je na najmanje 31 posto. Ako bi se takva matematika ostvarila, u Sabor bi s liste SDP-ove koalicije ušlo vjerojatno desetak zastupnika više nego 2015. godine, te bi tada i manji partneri dobili veći broj zastupnika od ove minimalističke, bazične ponude.