Premijer održao obećanje

Milanović našao posao bivšem ravnatelju SOA-e: Buljević odlazi u LA za generalnog konzula

Dražen Ciglenečki

Buljević, koji se našao u središtu afere s telefonskim izlistima, odlazi u diplomaciju



ZAGREB - Donedavni ravnatelj SOA-e Josip Buljević, koji se našao u središtu afere s telefonskim izlistima, odlazi u diplomaciju i bit će novi generalni konzul u Los Angelesu. Na taj će se način realizirati obećanje premijera Zorana Milanovića da će država zaštititi Buljevića, unatoč tome što je zapravo on inicirao tu aferu. Milanović je na sjednici Vlade 25. listopada istaknuo kako je Buljević tijekom devet mjeseci, koliko je bio na čelu SOA-a od promjene vlasti do završetka njegovog mandata, »radio za državu posao koji je katkad kompliciran i riskantan«. 


  – Mi ćemo se prema toj osobi tako odnositi, s uvažavanjem i nećemo dopustiti da ostane na ulici, izvan sustava i bude izložen na vjetrometini. Takvi ljudi koji su bili u vrhu hrvatske obajveštajne zajednice, ako se nisu ogriješili o zakon, a nema naznaka da jesu, bit će zaštićeni od hrvatske države u svakom smislu, rekao je Milanović prije nešto manje od dva mjeseca. 



Ovime se nisu potvrdile optužbe predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji se intenzivno angažirao u obrani Buljevića.  

  – Taj čovjek je od SOA-e napravio instituciju vrijednu respekta u čitavoj Europi, u NATO-u. On odrađuje velike stvari u antiterorističkoj koaliciji, dobija nagrade vani, potpuno je distanciran od politike i posvećen nacionalnoj sigurnosti. A od Buljevića sada žele stvoriti kriminalca samo da bi opravdali svoje kriminalne i nezakonite radnje, izjavio je krajem listopada Karamarko koji je inzistirao da su izlistavanjem Buljevićevih telefonskih razgovora kršeni propisi.





  Već je tada bilo jasno da Buljevića čeka mjesto u sustavu državne uprave, a na kraju je procjenjeno da njegovom rangu sasvim odgovara dužnost generalnog konzula koju će obnašati u Los Angelesu. Isprva je bilo predviđeno da Buljević, nakon što mu je 10. listopada istekao četverogodišnji mandat ravnatelja SOA-e, preuzme mjesto šefa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost jer se već tada razmišljalo o smjeni Petra Miševića. No, ta je mogućnost otpala s izbijanjem takozvanog Hrvatskog Watergatea, premda je utvrđeno da Buljević nije imao nikakve kontakte s kriminalcima nego je »spletom nesretnih okolnosti« policija zatražila telefonski izlist njegovih razgovora. Kad je doznao za taj zahtjev, Buljević je alarmirao neke državne dužnosnike i službe, pa je Ured VNS-a napravio hitan nadzor u policiji, a potom su dijelovi njihovog izvještaja, namjenjenog isključivo premijeru i predsjedniku Republike, dospjeli u Večernji list. U državnom vodstvu ipak je zaključeno da se Buljević time nije toliko ozbiljno ogriješio, pa mu je pronađen drugi važan posao u državnoj administraciji dok su Miševića premijer i predsjednik odmah bili razriješili. 


  Inače, Buljević je 1994. diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a proveo je 14 godina u hrvatskoj obavještajnoj zajednici prije nego što je 10. listopada 2008. imenovan za ravnatelja SOA-e. 


  Preuzeo je tu dužnost od Karamarka nakon što je njega, poslije ubojstva Ivane Hodak, tadašnji premijer Ivo Sanader postavio za ministra unutarnjih poslova.