Premijer na BBC-u

Milanović branio HDZ: Nisu oni ekstremni nacionalisti

Dražen Ciglenečki

Trebalo je prekinuti utakmicu sa Srbijom, na utakmice ne idem zbog povika na stadionu.



ZAGREB Premijer Zoran Milanović gostovao je u poznatoj emisiji BBC-a Hardtalk i s novinarom Stephenom Sackurom razgovarao je o skorom ulasku u Europsku uniju, gospodarskoj situaciji u zemlji, ali možda je najzanimljiviji bio dio o međunacionalnim odnosima u Hrvatskoj. Pritom je Milanović čak branio HDZ, što na domaćem terenu svakako ne čini.


Sackur je, naime, ustvrdio da u Hrvatskoj još uvijek postoje snažni i utjecajni ekstremno nacionalistički glasovi.


– Ekstremni ne, nisu to izravni pozivi na mržnju. Vidimo u našem okruženju puno gore od toga, odgovorio je Milanović.




No, Sackur ga je podsjetio na nedavnu utakmicu između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Zagrebu, za vrijeme koje se s tribina povremeno čulo skandiranje “ubij Srbina”, a također su se čule pjesme koje su bile “izravna asocijacija na fašistički pokret iz četrdesetih godina.


– A kažete da ekstremni nacionalizam nije problem u vašoj zemlji, nije se dao BBC-jev novinar.


– Politički to nije naročit problem. Imam puno primjedbi na političke postupke i podmetanja glavne oporbene stranke koja nikad nije imala problema s tim da poziva ne neke niske strasti, ali oni nisu ekstremni nacionalisti. A što se tiče tih povika na stadionu, to je razlog zašto ja ne idem na utakmice. Da sam bio tamo, otišao bih, a utakmicu je trebalo prekinuti. Ne znam zašto UEFA to nije učinila. Navijač sam hrvatske reprezentacije, kao i svatko u Hrvatskoj, ali ne bih to tolerirao, naglasio je predsjednik hrvatske Vlade.