Lider oporbe o povratku verbalnog delikta u Hrvatsku

Milanović: HDZ je zatukao demokraciju

Tihana Tomičić

U petak je prvi put u 20 godina demokracije prekršen Ustav. Neće nas pokolebati HDZ-ovo nasilje nad slobodnom riječi i Saborom. Pokušat ćemo pronaći pravni način da obezvrijedimo neustavno skidanje imuniteta 



Presedan koji je HDZ s partnerima u petak napravio – skidanje imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću zbog javno izgovorene tvrdnje o vrhu vladajuće stranke kao »zločinačkoj organizaciji«, izazvao je osudu javnosti i podigao Hrvatsku na noge. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u subotu je poručila da je spremna odustati od tužbe protiv SDP-ovog zastupnika ako se Milanović i Jovanović, »braća po mržnji«, ispričaju, no od toga nema ništa – isprika ne može ništa promijeniti, HDZ je već učinio svoje, zatukavši parlamentarnu demokraciju, poručuje lider oporbe. 


   Kako ocjenjujete zbivanja u Saboru?


    – Još od one odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojem su kolege iz HDZ-a preglasani i odluka nije donesena, vjerovali smo da će razum i odgovornost prema hrvatskom Ustavu kao hrvatskoj povelji temeljnih prava i obveza prevladati. Ali nije. Riječ je o vrlo ozbiljnom i zabrinjavajućem presedanu kojim se izravno ruši Ustav. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti, ne zato da bi bili zaštićeni od lopovluka ili krvnih delikata koje su eventualno počinili. Dakle, u petak je prvi puta u 20 godina hrvatske demokracije, demokratsko izabranog Sabora, to prekršeno. I sva tumačenja koja sada slušamo su samo loši izgovori. U Hrvatsku je vraćen verbalni delikt. 




    Vladimir Šeks vam je poručio da Ustav nije prekršen ni ugrožen, da o tome ništa ne znate, već da se vratite u prvi razred. Kako ćete se boriti protiv takve retorike?


    – Mi se u ovim izborima ne borimo protiv političkih suparnika, nego za povjerenje građana. Ne nadmećemo se u vrijeđanjima, mi posljednjih mjeseci predstavljamo naš Plan 21, borimo se za povjerenje. O tome se radi. Biti ponizan kada slušate građane, biti odlučan kada branite svoja stajališta, ideje i vizije. Na one koji prijete, dijele i svađaju ne osvrćemo se puno. I o njima i o nama zadnji će sud dati građani 4. prosinca.     


 Važni izbori


    Pravnik ste po struci: kako gledate na inkriminaciju iz tužbe HDZ-a protiv Željka Jovanovića da se radi o zločinu iz mržnje, što je puno više od klevete? Što je HDZ-ov krajnji cilj, zapravo?


    – Da vam budem iskren – nije ni meni jasno. Njihov zahtjev nema utemeljenja ni na Ustavu, ni na hrvatskim zakonima ni u demokratskoj tradiciji onog dijela svijeta kojem tako silno želimo pripadati. 


    Zastupnik Bošnjaka Šemso Tanković otvoreno je izjavio u Novom listu da je u dogovoru s potpredsjednikom HDZ-a i ministrom Darkom Milinovićem dogovorio pomoć za neke svoje ljude i za ulazak u Upravno vijeće Državnog zavoda za statistiku, u zamjenu za održanje HDZ-ovog kvoruma. Kako to komentirate? Kakva je vaša ocjena funkcioniranja HDZ-a, odnosno je li riječ o kupovini zastupnika, dakle, kriminalnom postupanju?


    – Kada upozoravamo da ove izbore treba shvatiti ozbiljno i da oni nisu dobiveni kako se to nekima možda čini, mislimo upravo na važnost toga da građani iziđu masovno na birališta. Jednako tako kada kažem da je naša Kukuriku koalicija jedina ozbiljna alternativa mislim prije svega na to da smo najbolji odabir, a ne slučajan odabir. Jer jedino mi jamčimo promjene. Želimo napraviti velike stvari, imamo ljude, imamo plan, predstavljamo ga građanima čije povjerenje očekujemo. Svoje partnere smo odabrali. Kada osvojimo vlast nećemo doći kao osvetnici s bilo kakvim maskama, već kao civilizirani i osviješteni upravljači koji znaju što je dobro za njihovu zemlju.     


Pričekajmo izbore


    Jadranka Kosor naziva vas i Jovanovića »braćom po mržnji«, te najavljuje da će povući tužbu ako se ispričate. Hoćete li se ispričati? Ili možda mislite da će se Kosor predomisliti, i povući tužbu?


    – To nas ne zanima. Strpimo se još nekoliko tjedana ili mjesec i pol dana. Pričekajmo izbore, u međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovakvu neustavnu odluku obezvrijedimo. Jer u petak je srušen Sabor, njegova demokratska bit je zatučena, prekršen je Ustav. I to ne može nitko i ništa promijeniti. 


    Što dalje slijedi u Saboru, vraća li se SDP i oporba na glasanje o privremenom financiranju, i kojim eventualno drugim točkama?


    – Što se tiče našeg stava da budemo prisutni kada će se glasati o važnim stvarima za Hrvatsku, kao što su europski zakoni, odluka o privremenom financiranju i odluka o raspuštanju Sabora, kod toga stojimo i u tome nas neće pokolebati HDZ-ovo nasilje nad slobodnom riječi i Saborom.