Dobrodošao u klub - Severinin partner radio preko tvrtki na Djevičanskim otocima

Milan Popović off-shore: Srpski »kralj bakra« samo ispostava ruskog oligarha?

Danko Radaljac

Američka dokumentacija pokazuje kako je Popović u vrijeme poslovanja dvije off-shore kompanije ima razvijenu i mrežu poslova u samim Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, od 1995. do 2007. godine, navodi CIN, Popović je bio direktor u najmanje osam sada već ugašanih kompanija, uglavnom registriranih u Miamiju. Uglavnom su se bavile investicijskim programima



ZAGREB Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) jučer je objavio novu priču o off-shore kompanijama s Djevičanskih otoka, a najzanimljiviji lik u njoj svakako je srpski poduzetnik Milan Popović, široj javnosti najpoznatiji kao Severinin partner.


»Kralj bakra«, kako ga srpski mediji nazivaju, prema podacima CIN-a dobijenim s diskova off-shore kompanija s Djevičanskih otoka, izuzetno je aktivno poslovao s dvijema off-shore kompanijama kojima je bio jedini član uprave.


Radi se o »Russian Copper Company Trade Limited«, koja je pak samo bila tvrtka kćer »Russian Copper Company Limited«. U obje je firme Popović bar neko vrijeme bio direktor i obje su registrirane na off-shore otočju. Zanimljivo je da obje nemaju adresu za poštu u toj državi, već se šalje u drugu državu, također poznatu po off-shore djelatnosti. Radi se o Cipru, omiljenoj destinaciji za mutna poslovanja srpskih poduzetnika, ali i ruskih.




A baš je ta ruska poveznica bitna. Jer, prema podacima CIN-a, stvarni vlasnik ovih kompanija, koje su svojim kapitalom narasle na preko 30 milijuna dolara, jeste Igor Altuškin. Radi se o ruskom državljaninu, za kojeg Forbes navodi da »teži« 1,2 milijarde dolara.


To ga čini 1175. najbogatijom osobom na svijetu. Dokumentacija s Djevičanskih otoka prema navodima CIN-a pokazuje kako je Altuškin onaj koji stoji iza poslovanja Popovića, što baca novo svjetlo i na poslovanje u Srbiji Severininog partnera. Ne bi sad bilo nikakvo iznenađenje da Popovićevo poslovanje bakrom u susjednoj državi ima podlogu na kapitalu Igora Altuškina, koji se takvim poslovima bavi i u samoj Rusiji. Pored poslovanja bakrom, Altuškin je u moskovskim, ali i europskim krugovima, poznat kao umjetnički mecena.


Američka dokumentacija pokazuje kako je Popović u vrijeme poslovanja ove dvije off-shore kompanije ima razvijenu i mrežu poslova u samim Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, od 1995. do 2007. godine, navodi CIN, Popović je bio direktor u najmanje osam sada već ugašanih kompanija, uglavnom registriranih u Miamiju. Uglavnom su se bavile investicijskim programima, a danas nema zabilježenih podataka o poslovanju koje se mogu pronaći na javnim servisima.


Pored toga, navodi se kako je Milan Popović još uvijek vlasnik stana u elitnom dijelu Miamija. Radi se o stanu od 255 kvadratnih metara na Fisher Islandu, kojeg je srpski kralj bakra s očigledno dobrim ruskim vezama kupio 2006. godine za 2,6 milijuna dolara.


Napomena: Priča je dio projekta ICIJ-a (www.icij.org ) i prenosimo je uz dopuštenje Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba (www.cin-ijc.com )http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-3/