Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
25. veljače 2020.
Smrdi na sukob interesa

Milan Kujundžić objavio novu imovinsku karticu, novce mu posudio vlasnik ljekarne i veledrogerije

Foto/Marko Prpic/PIXSELL
Foto/Marko Prpic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2020. u 10:28 2020-01-24T10:28:00+01:00

Palac je, inače, suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharmanet i vlasnik ljekarne Palac, što ukazuje da nije baš sasvim točna ministrova tvrdnja kako poslovanje osobe od koje je posudio novac nema baš nikakve veze s Ministarstvom zdravstva

ZAGREB - Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, objavio je novu imovinsku karticu u kojoj stoji da je ministru 300.000 kuna posudio Miro Palac.

Palac je, inače, suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharmanet i vlasnik ljekarne Palac, što ukazuje da nije baš sasvim točna ministrova tvrdnja kako poslovanje osobe od koje je posudio novac nema baš nikakve veze s Ministarstvom zdravstva.

Iz imovinske kartice se vidi da je pozajmicu za kupnju kuće u Zagrebu, veličine 280 metara kvadratnih, dao Miro Palac, a pozajmicu u iznosu od 300 tisuća kuna dao je ministrovoj supruzi Tatjani Kujundžić za kupnju njihove najnovije kuće u Zagrebu.

Kada je riječ o nekretninama ministra, prijavljeno je da ima apartman u Novalji površine 50 kvadratnih metara, čija je približna tržišna vrijednost 750.000 kuna.

Potom kuću u Zagrebu u Markuševcu površine 131,91 metar kvadratni, kupljenu kreditom, približne tržišne vrijednosti u trenutku podnošenja izvješća od 1.500.000 kuna.

Ministar je u imovinskoj kartici naveo i kuću u Ivanbegovini površine 100 kvadrata, koju je stekao nasljedstvom, a približne vrijednosti 650.000 kuna.

U imovinskoj kartici nalazi se još jedna kuća u Zagrebu, površine 288 kvadrata, stečenom kreditom, pozajmicom i kupnjom od drugih izvora dohotka, približne tržišne vrijednosti od 1.462.500 kuna.

Sveukupno nekretnine ministra Milana Kujundžića vrijedne su oko 4,5 milijuna kuna, a situacija u kojoj se nalazi bit će pod lupom Povjerenstva za sukob interesa.

Njegova pozicija u Vladi je snažno uzdrmana, a sve jako podsjeća na već viđeni scenarij u slučaju Lovre Kuščevića, koji je zbog muljanja s imovinom smijenjen iz Plenkovićeve ekipe na Markovu trgu.

Ministar Kujundžić je objasnio kako je novu imovinsku karticu nadopunio onim što je »što je bilo propušteno u formalnom smislu, a u sadržajnom je sve stajalo u njoj« te ustvrdio da oko njegovih kuća nema ništa sporno.

Međutim, prvi puta u imovinskoj kartici ministar je unio kako je njegova supruga Tatjana Kujundžić, zaposlena u Poliklinci Croatia zdravstveno osiguranje za prethodne tri godine, ukupno primila 105 tisuća kuna bonusa.

Ministar je promijenio i vrijednost kuće u Ivanbegovini u Imotskom s 400 tisuća na 650 tisuća kuna, no imovinska kartica i dalje navodi kako je površina kuće 100 metara kvadratnih.

Međutim, Slobodna Dalmacija izvijestila je kako je u zemljišnim knjigama upisano da je površina kuće 184 metra kvadratna. Također, zemljišne knjige pokazuju da je Kujundžić vlasnik parcele na kojoj se nalazi kuća, veličine 1016 kvadrata.

U novoj imovinskoj kartici promijenjena je i vrijednost ministrovih nekretnina. Kuća na Markuševcu od 131 metra kvadratnog, umjesto na 900 tisuća, sada je procijenjena na milijun i 500 tisuća kuna, a apartman u Novalji s pola milijuna na 750 tisuća kuna.

Povjerenstvo za sukob interesa jučer je potvrdilo kako je pokrenulo redovnu proceduru provjere dužnikove imovinske kartice. U tom postupku usporedit će podatke iz imovinske kartice s podacima zatraženima od nadležnih tijela – Porezne uprave, zemljišno-knjižnih odjela i drugih tijela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.