"Glas koncila" opet o antihrvatskoj kampanji

Miklenić: Peticija za referendum oslobodila hrvatsko društvo straha

Hina

Antihrvatska kampanja i razaranje hrvatskih nacionalnih interesa, događaju se, kaže, u pravo vrijeme, u vrijeme sve snažnijega buđenja dobronamjerne i demokratski orijentirane većine



ZAGREB – Katolički tjednik »Glas koncila« u komentaru novoga broja »Oslobođenje se nastavlja« ističe kako su niz događaja – poput prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, ali i dvije posljednje nepravomoćne presude Haškoga suda – iznimno pozitivan doprinos procesu oslobađanja hrvatskoga društva i pobjedi općega dobra u njemu.


»Posljednje dvije nepravomoćne presude Haškoga suda važan su doprinos buđenju hrvatskih građana, jer te presude iznimno snažno raskrinkavaju političare u Hrvatskoj i njihov doprinos, da je po tim prvostupanjskim presudama u svim ratovima na teritoriju bivše savezne države, a ponajviše u Hrvatskoj i BiH – agresor jedino Hrvatska«, piše glavni urednik Ivan Miklenić.


Dodaje kako se taj, po njemu, potpuno lažni, netočni prikaz stvarnih događanja nikada ne bi na Haškom sudu dogodio bez »kumovanja« nekih političara iz Hrvatske.Komentator smatra kako i formalna nezainteresiranost službene politike u Hrvatskoj za optužnicu protiv šestorice Hrvata, koja je, smatra, bila neraskidivi dio optužbe i protiv hrvatskoga državnoga vrha, očituje ne samo upletenost važnih političara iz Hrvatske, nego i njihovu potrebu i doprinos da se Hrvatskoj nanese pravna i moralna, a u konačnici vjerojatno i materijalna šteta.

Većina hrvatskih građana ne može, i ne smije, tek tako prijeći preko te činjenice, već je, kako ističe Glas Koncila, uz duboko žaljenje za svaku nevinu žrtvu palu od hrvatske ruke, dužna prisiliti političare na vlasti da učine što više. To se, navodi, treba činiti uz pomoć zemalja partnera i obrana osuđene šestorice, da se postigne drugostupanjska presuda koja će izbrisati sadašnji apsurd o Hrvatskoj kao jedinom agresoru u bivšoj saveznoj državi.




A taj apsurd koji, po ocjeni komentatora, neki već koriste za žestoku antihrvatsku kampanju i razaranje hrvatskih nacionalnih interesa, dogodio se, kaže, u pravo vrijeme, u vrijeme sve snažnijega buđenja dobronamjerne i demokratski orijentirane većine.


Što će antihrvatska propaganda biti jača to će se više ubrzavati osvješćivanje sve širih krugova, ocjenjuje Miklenić.


»Proces oslobođenja baš uz takve poteze političara i glavne struje javnoga mnijenja u Hrvatskoj nitko više ne može zaustaviti«, ističe u komentaru.


Glas koncila smatra kako je isto tako velik broj hrvatskih građana očitovao svoje osobno oslobođenje iz straha koji im je na različite načine bio nametan desetljećima te su dali svoj potpis i osobne podatke za raspisivanje referenduma, premda svjesni da se to izravno suprotstavlja nekim političarima na vlasti i glavnoj struji javnoga mnijenja.


To oslobađanje, tvrdi Miklenić, predstavlja rađanje novoga društva u Hrvatskoj, koje je očiti nastavak i produbljivanje oslobađanja započeta u hrvatskom narodu pravednom oslobađajućom presudom Haškoga suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.


»Ta nova svijest u velikom dijelu hrvatskog naroda, to nezaustavljivo rađanje novoga hrvatskog društva počelo je kidati smišljene zavjese obmana i natjeralo mnoge političare u defenzivu«, ocjenjuje komentator. Dodaje kako se skidanjem zavjesa obmana počelo jasnije očitovati pravo, totalitarno lice mnogih vodećih političara.