Tko je "ekonomski analitičar" kojeg je ugostio Aleksandar Stanković

Mihajlović: Ja sam anonimni knjigovođa, čudim se da su me zvali u Nedjeljom u 2

Dražen Ciglenečki

Od formalnog obrazovanja imam osnovnu školu i brzi tečaj knjigovodstva i 35 godina radim kao knjigovođa. Nikad nisam nikome rekao da imam doktorske disertacije . Iskreno, osobno sam se i više nego vi čudio kad su me pozvali u »Nedjeljom u 2«, rekao nam je Mihajlović



ZAGREB – U zadnjoj emisiji »Nedjeljom u 2« gostovao je čovjek koji je iznosio vrlo rezolutne stavove o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i inozemstvu kao i o Europskoj uniji.


Moglo se tako, primjerice, čuti da je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić »izuzetan logističar i organizator za male projekte«, ali i da su njegove najave otpuštanja radnika »klasičan neoliberalni trik koji u sebi ima vrlo snažne elemente fašizma«.


Sugovornika Aleksandra Stankovića upozoravao je i da je osnovni cilj banaka profit, ali da nije nužno da se on stvara na »ovaj neoliberalni, odnosno fašistički način«. Unijom, tvrdio je, vladaju multinacionalne kompanije, zapravo »čopor beskrupuloznih špekulanata i blefera«. Vladi je, pak, savjetovao da se u slučaju odluke o davanju hrvatskih auto cesta u koncesiju odmah odu prijaviti u DORH zbog štete koji bi na taj način nanijeli državi.




Autor svih tih tvrdih rečenica je Darko Mihajlović, predstavljen u »Nedjeljom u 2« kao ekonomski analitičar. U uvodnom prilogu još su mu pripisali četiri doktorske disertacije. Međutim, vjerojatno je jako malo gledatelja te elitne emisije informativnog programa HTV-a do nedjelje uopće čulo za tog Mihajlovića koji tako suvereno procjenjuje svijet oko sebe. Stoga smo od njega samog potražili odgovor tko je on.


 – Ja sam vam potpuni anonimus. Od formalnog obrazovanja imam osnovnu školu i brzi tečaj knjigovodstva i 35 godina radim kao knjigovođa. Nikad nisam nikome rekao da imam doktorske disertacije ili bilo što drugo. Iskreno, osobno sam se i više nego vi čudio kad su me pozvali u »Nedjeljom u 2«. Ne znam što se to dogodilo. Suradnici gospodina Stankovića rekli su mi da ćemo razgovarati o ekonomiji i EU i pristao sam doći kako bih o tome govorio iz moje knjigovodstvene perspektive, ispričao nam je Mihajlović ostavljajući pritom dojam krajnje nepretencioznog čovjeka.


Ipak, priznao je da to nije bilo njegovo prvo medijsko iskustvo. U razdoblju prije referenduma o Europskoj uniji, Mihajlović je, kaže, dva puta sudjelovao u HTV-ovoj emisiji »Hrvatska uživo«.


– Možda su od nekog u uskostručnim, knigovodstvenim krugovima saznali o meni. Ne znam. Možda se tada ljudima svidjelo to što ja govorim po savijesti i postavljam jednostavna pitanja sa svojim skromnim znanjem knjigovođe. Nemojte gledati titule, zatvorite oči i samo me slušajte i prema tome prosuđujte o meni. Spreman sam se kao knjigovođa u svakom trenutku argumentima sučeliti sa svim tim akademicima i političarima. Časopisu Nexus koji se bavi više znanstvenom fantastikom i u kojem surađuju čudaci poput mene, dao sam 2005. intervju baš o temama svjetske ekonomije i EU. Četiri godine kasnije opet su me molili za intervju zato što se obistinilo ono što sam 2005. predvidio, rekao nam je Mihajlović koji sada prognozira da ga idućih godina sigurno više neće pozivati na HTV zbog stavova koje je zastupao u »Nedjeljom u 2«.


I urednika Stankovića pitali smo kako to da je odlučio ugostiti upravo Mihajlovića. Nije o njemu puno znao prije nego su u emisiji sjeli jedan nasuprot drugog.


– Uočio sam Mihajlovića u »Hrvatska uživo« i na nekom okruglom stolu što ga je vodila Mirjana Rakić i bio mi je zanimljiv kao potencijalan sugovornik. Ne provjeravamo naše goste tako da uistinu ne znam ima li Mihajlović te doktorate ili ne. Nakon emisije pričao je da je radio za Plivu i Privrednu banku, nešto oko Medikola. Ali, ključno je, mislim, da treba promovirati nove ljude, a ne da se stalno vrte jedni te isti. Zato nisam htio zvati Santinija ili Vedriša, nego, eto, Mihajlovića i uvjeren sam da ono što je govorio ne treba samo tako odbaciti, zaključuje Stanković.