Neočekivani sukob

Mesić žestoko odgovorio Josipoviću: Trebamo li takvog predsjednika?

Boris Pavelić

Lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorečenošću i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog čega neće biti ni neprijatelja, kaže Mesić u odgovoru na intervju predsjednika Josipovića



Bivši predsjednik Stjepan Mesić osporio je danas predsjedničke kvalitete predsjedniku Republike, optužujući ga da se javnosti ulaguje “nedorečenošću” i izbjegavanjem jasnih stavova, nakon što je Josipović jučer u intervjuu Večernjem listu ustvrdio kako “misli da bivši predsjednik ne treba imati ured”.


Tako su dužnosničke povlastice potakle dosad najžešći sukob dvojice proeuropskih predsjednika. Josipović je u intervjuu kazao kako njemu “osobno ne treba ured niti sam se ja borio za vlastitu mirovinu”.


“Treba li ured bivšeg predsjednika, ovisi o tome očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto. Ako ništa ne očekujemo, onda mu ne treba ni ured. Mislim da bivši predsjednik ne treba imati ured, posebno ne doživotno”, izjavio je Josipović Večernjem listu.




Mesić je u današnjem priopćenju uzvratio tvrdnjom kako “predsjednik Josipović nije shvatio kako stvari stoje”.


“Kao prvo, nije riječ ni o njemu, ni o meni osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republike i o tome što čovjek koji je pet ili deset godina proveo na toj dužnosti može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti.


A da može, to bi valjda trebalo biti kristalno jasno, jednako kao što je kristalno jasno da bi država koja bi se odrekla usluga svojega bivšeg predsjednika bila, najblaže rečeno, kratkovidna”, napisao je Mesić u odgovoru Josipoviću. I ironično dodao: “Biti na čelu države nije samo čast, nije samo odgovornost, nego je i obveza koja traje i nakon završetka mandata. Nadam se da će i predsjednik Josipović to shvatiti. Ima još vremena, tek je dvije godine na čelu države”.


Braneći uvjerenje da bivši predsjednik treba imati i tjelesno osiguranje, Mesić je bio još i žešći, sugerirajući kako je Josipovićeva popularnost posljedica njegove mlake politike nezamjeranja.


“Predsjednik koji ima stav i koji se ne boji donositi često nepopularne odluke nužno stječe i neprijatelje. Stoga je neizbježno da i nakon isteka mandata ima osiguranje – i opet manje zbog sebe, a više zbog države.


Zar nas iskustva drugih država, pa i demokratskih, ne uče koliko je pogubno ostaviti bez zaštite i sadašnje i bivše visoke dužnosnike? Naravno, lakše je stjecati bodove na ljestvicama popularnosti nedorečenošću i izbjegavanjem zauzimanja jasnih pozicija, zbog čega neće biti ni neprijatelja. Samo, jesmo li željeli i trebamo li takvoga predsjednika?”, upitao je Mesić.


Komentirao je i Josipovićevu izjavu kako će se poslije mandata “vratiti na fakultet i imati plaću veću nego što bi mi bila mirovina”.


“Ja se za mirovinu koju imam nisam borio, kao što bi se moglo zaključiti iz intervjua aktualnoga predsjednika”, uzvratio je Mesić. “Dobio sam je po zakonu. Da je zakon promijenjen, i moja bi mirovina bila drugačija. Žao mi je što moram reći, ali jeftina je demagogija izjava g. Josipovića kako će on nakon završetka mandata nastaviti karijeru na fakultetu. Naravno, to je njegova stvar.


No, nakon napunjene 70-te godine i on će u mirovinu, a tada će to biti mirovina kakvu po zakonu dobiva bivši predsjednik”, napisao je Mesić.


U uredu predsjednika Republike odbili su komentirati Mesićev odgovor.