Bivši predsjednik dogovorio važan posao

Mesić otvorio vrata: Agens prodao sustav praćenja lijekova za 10 milijuna eura

Ljerka Bratonja Martinović

Svagdje je lakše postići uspjeh nego kod kuće, ali nadamo se da će označavanje lijekova uskoro i kod nas doći na dnevni red, veli menadžer Agensa Toni Bošnjak. Sustavi tvrtke Agens »ubijaju« crno tržište lijekova i već se primjenjuju u šest država



ZAGREB Tvrtka Agens, specijalizirana za tiskanje vrijednosnih papira, u Turkmenistanu će implementirati sustav praćenja lijekova koji omogućava kontrolu lijekova i suzbijanje crnog tržišta. Posao vrijedan 10 milijuna eura dogovoren je prilikom nedavnog posjeta delegacije hrvatskih gospodarstvenika, CSEBA-e i bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića toj azijskoj državi.


Agensovi softverski i hardverski sustavi izrade vrijednosnih papira već su implementirani u šest država. O kojim se državama radi u Agensu smatraju poslovnom tajnom.  


– Riječ je o revolucionarnom sustavu koji omogućuje praćenje lijekova u svakom trenutku, dakle kontrolu lijekova u čitavoj državi, a pruža informaciju u tome gdje se pojedini lijek nalazi i odakle je stigao. Time se praktički ubija crno tržište lijekova, ističe Toni Bošnjak, menadžer Agensa.


Zaštita potrošača




Implementacija sustava očekuje se u narednih osam mjeseci, a sustav će pokrivati kompletno tržište Turkmenistana jer jedino tako, ističe Bošnjak, može jamčiti uspješnu zaštitu potrošača.


– U svijetu se godišnje stavi na tržište krivotvorenih i »prošvercanih« lijekova u vrijednosti nevjerojatnih 60 milijardi eura, a samo u Europi 10,5 milijardi – ističe Bošnjak.


Iako je Hrvatska usvojila EU Direktivu vezanu uz to područje, u pogledu implementacije takvog sustava u Hrvatskoj  ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. »Svagdje je lakše postići uspjeh nego kod kuće, ali nadamo se da će pitanje označavanja lijekova uskoro i kod nas doći na dnevni red«, ocjenjuje Bošnjak.


Sustav Agensa, koji je njihov patent, nije implementiran samo u prometu lijekova, nego i na nekim drugim proizvodima, no zadnjih nekoliko godina težište je, zbog zahtjeva korisnika, upravo na označavanju lijekova. Glavna je odlika sustava, kažu u tvrtki, da država koja posjeduje takav sustav ima potpunu kontrolu nad kretanjem lijekova.


Potpuna kontrola


– U ovoj kriznoj situaciji s gubicima zdravstvenog sustava ovaj način praćenja prometa i potrošnje lijekova pridonio bi potpunoj kontroli, sve do ambulanti gdje se izdaju ili propisuju lijekovi. Ministarstvo zdravlja i HZZO na taj bi način itekako mogli kontrolirati promet lijekovima – poručuje Bošnjak koji se nada skoroj suradnji sa zdravstvenom administracijom u Hrvatskoj.


Tvrtka koja u Hrvatskoj još nije našla poslovnu priliku danas direktno ili indirektno izvozi svoj inovativni proizvod u više od stotinu država. Poslovna je suradnja trebala biti dogovorena i s Ukrajinom, no zbog aktualnih će zbivanja, kažu u Agensu, morati pričekati bolja vremena.


Sustav kakav će u Turkmenistanu implementirati Agens priznala je i Europska unija, koja svaku članicu obvezuje da do 1. siječnja 2016. godine implementira takav ili sličan sustav na svom području.