Inicirao osnivanje Hrvatsko-bjeloruskog gospodarskog foruma

Mesić hrvatskim tvrtkama otvara vrata Euroazije

Boris Pavelić

Pokretač inicijative Stjepan Mesić za naš list je pozitivnim ocijenio ulazak hrvatskih tvrtki u euroazijsku carinsku uniju, koja će profunkcionirati 2015.



ZAGREB  Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić inicirao je osnivanje Hrvatsko-bjeloruskog gospodarskog foruma.


Prvi je sastanak održan potkraj studenog u Brestu na bjelorusko-poljskoj granici, gdje su hrvatski poduzetnici i grad Varaždin potpisali prve poslovne sporazume, nadajući se jačanju suradnje s euroazijskim tržištem od oko 170 milijuna potrošača.


   Za poslovnu suradnju Hrvatske i Bjelorusije zainteresirana je i Rusija, pa je savjetnik veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj Georgij Mirzojan također sudjelovao na susretu u Brestu.




»Ekonomski položaj Hrvatske nije prepreka uspostavi dugotrajnih veza s Bjelorusijom, koja zauzima geostrateški položaj na granici s EU i služi kao »vrata« Euroazijskom gospodarskom savezu (EAGS)«, kazao je Mirzojan na otvaranju foruma.


EAGS objedinjuje gospodarstva Rusije, Bjelorusije i Kazahstana, a carinska unija tih zemalja počet će funkcionirati od sljedeće godine, s perspektivom širenja. Mirzojan se zauzeo i za potpisivanje »međuvladinih sporazuma o zaštiti stranih ulaganja Hrvatske i svih članica EAGS.«



Hrvatsko-bjeloruski gospodarski forum pokazao se uspješnim, jer su na njemu sudjelovali privatnici, a ne HGK, Mesićevo je iskustvo. A kada je za HGK organizirao boravak u Kini, rezultata nije bilo. »HGK nije prosljeđivao informacije niti motivirao gospodarstvenike za posao. Zašto, ne znam. Pretpostavljam da nema interes, kad članice ionako uplaćuju članarinu«, kaže Mesić.



   Grad Brest, u kojemu je 28. i 29. studenoga skup održan, na granici je Poljske i Bjelorusije. Prema svjedočenjima hrvatskih gospodarstvenika, u Brestu se grade golemi carinski kapaciteti kao ulazna točka europskoj robi za euroazijsko tržište.


»Brest će biti gospodarska vrata Bjelorusije, Rusije, Kazahstana i drugih tamošnjih zemalja«, kazao je za naš list Vladimir Marčela, vlasnik građevinske tvrtke Adriainvest iz Zagreba, koji je sudjelovao na susretu u Brestu. Mrčela je istodobno i predsjednik Upravnog odbora Hrvatsko-ruskog gospodarskog foruma, koji djeluje u Zagrebu.


   Pokretač inicijative Stjepan Mesić za naš je list ocijenio kako je dobro da su hrvatske tvrtke dobile ulaz u euroazijsku carinsku uniju. »Time im se otvara veliko tržište i velike gospodarske mogućnosti«, kazao nam je jučer Mesić.


   »Riječ je o golemim mogućnostima koje valja iskoristiti. Ako, primjerice, tvrtka iz Hrvatske želi surađivati s Bjelorusijom ili Rusijom, mora plaćati carinu. Ali ako otvori tvrtku u Bjelorusiji, ne mora plaćati ništa« objasnio je za naš list Mrčela, čija je tvrtka u Bjelorusiji, državi kojoj manjka stanova, dogovorila predstavljanje gradnje pametnih gradova i kuće te niskoenergetskih naselja. »Želimo razvijati proizvode prihvatljive i za EU i za euroazijsku regiju«, kaže Mrčela.


   Naši sugovornici napominju da europske sankcije Rusiji nisu prepreka suradnji s Bjelorusijom i, posredno, Rusijom. »Sve radimo u okviru zakona. Drukčije ne bismo«, kažu poduzetnici. Mesić dodaje kako se sve radi transparentno te kako »za probleme nema razloga«.


Ruska Federacija, kako doznajemo, razumije položaj Hrvatske kao članice EU i zadovoljna je suradnjom te ocjenjuje da »Hrvatska nije prešla crvenu crtu«.