Obljetnica bitke kod Kućibrega

Mesić: Desnica vladajućima nametnula mišljenje da je komunizam zločin

Davor Šišović

Negatori antifašizma žele preduhitriti demokratske izbore indoktrinirajući prije svega mlade da izbori neće biti slobodni, ali je poručio da se izbori ne mogu dobiti ni na ulici ni s oltara, kazao je Stjepan Mesić



KUĆIBREG  Masovnim zborom hrvatskih, slovenskih i talijanskih antifašista, njihovih simpatizera i sljedbenika, danas je u Kućibregu, mjestu na samoj hrvatsko-slovenskoj granici, obilježena 70. obljetnica bitke združenih partizanskih snaga Druge brigade 43. istarske divizije, brigade tršćanskih partizana »Garibaldi«, i partizanskih jedinica Komande mjesta Koper protiv okupatorske njemačke vojske. Bitka je zapravo održana 3. i 4. studenog 1944. godine, ali je kao dan njezina ovogodišnjeg obilježavanja odabran 9. studeni koji se u spomen na zloglasnu »Kristalnu noć« u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. U tom duhu protekla je i većina izlaganja čak osmorice govornika iz Hrvatske, Slovenije i Italije.


Prvi je uzvanicima dobrodošlicu poželio bujski gradonačelnik Edi Andreašić, podsjetivši da se ovakve komemoracije održavaju od 1959. kada je narod Bujštine i Koparštine zajedno podigao spomenik partizanima poginulima kod Kućibrega, i naglasivši da je osnovna svrha ovih skupova isticati slogu dvaju naroda, ali i zajednički bunt protiv rastućeg desničarstva. Gradonačelnik talijanske Muggie Nerio Nesladek istaknuo je kako duh kod Kućibrega poginulih hrvatskih, talijanskih i slovenskih partizana i danas živi gdjegod u svijetu još traje borba za mir i demokraciju, a gradonačelnik slovenske Izole, Igor Kolenc, naglasio je kako pouka NOB-a treba biti da se narodi trebaju udruživati radi zajedničke dobrobiti i braniti vrednote suživota i solidarnosti.


Predsjednik udruge talijanskih antifašista (ANPI) za regiju Furlaniju, Elvio Ruffino, ukazao je da je talijanskim partizanima zajednička borba protiv fašizma i nacizma s hrvatskim i talijanskim suborcima značila i borbu za novu demokratsku Italiju, a istarski župan Valter Flego je Kućibreg nazvao »mjestom trajne memorije bratske convivenze i antifašističke fratellanze«. Flego je također naglasio da je antifašizam ugrađen u temelje nove Europe i demokratske Hrvatske, te da se Istri kao zavičaju i Hrvatskoj kao domovini najbolje može pomoći zalaganjem za njenu dalju demokratizaciju i decentralizaciju.




Slovenski ministar obrane Janko Veber je zajedništvo hrvatskih, slovenskih i talijanskih partizana u bitci kod Kućibrega usporedio s današnjim zajedništvom triju država u Europskoj uniji i u NATO savezu, te zaključio: »Kako danas živimo u miru i naše razlike nisu rizici za mir, uspješno razvijamo mirnodopsku suradnju u zaštiti i spašavanju«.


Najtoplije je pozdravljen govor bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je na početku svog govora ustvrdio: »Istra se primjetno izdvaja od drugih dijelova Hrvatske po tome što ustraje u svom antifašističkom opredjeljenju; to je dobro za Istru, ali nije dobro za Hrvatsku«. Mesić je oštro zamjerio profašističkoj krajnjoj desnici u Hrvatskoj na pokušajima revizije povijesnih činjenica, a pred tim pokušajima ponekad poklekne i »nedovoljno odlučna politika vladajuće garniture koja kao da ne zna što bi s antifašizmom, kao da ga se srami, jer joj je desnica nametnula svoje mišljenje da je komunizam zločin«. O tome je Mesić zaključio: »Komunizam i socijalizam nisu fizički likvidirali ljude na osnovu rasne i nacionalne pripadnosti, a fašizam jest, i to ću uporno ponavljati dokle god sam živ, i nikakva diploma nikome ne daje za pravo da mladima govori kako su fašizam i komunizam isto«.


Stjepan Mesić smatra da je u današnjoj Hrvatskoj »nasušna potreba braniti antifašizam, to je imperativ za svakoga kome je stalo do ove zemlje i do istinskog suživota njenih građana«, te upozorava kako negatori antifašizma žele »preduhitriti demokratske izbore« indoktrinirajući prije svega mlade da izbori neće biti slobodni, ali je poručio da se izbori ne mogu dobiti »ni na ulici ni s oltara«. Na kraju je poželio da dogodine u istoj atmosferi kakvu je zatekao na skupu na Kućibregu »cijela Hrvatska obilježi obljetnicu pobjede u Drugom svjetskom ratu«.