Smrt bivšeg francuskog predsjednika

Mesić: ‘Chirac će nedostajati svima koji su, poput mene, imali privilegiju s njime graditi bolji svijet’

P. N.

Jacques Chirac  je bio veliki Francuz i veliki Evropljanin - Stjepan Mesić / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Jacques Chirac je bio veliki Francuz i veliki Evropljanin - Stjepan Mesić / Foto Dusko Marusic/PIXSELL

'Njegovom smrću gubi Francuska, gubi Evropa, ali gubi i cijeli svijet koji u vremenu kada počinju prevladavati prosječnost i ispodprosječnost gubi jednoga od posljednjih pripadnika plejade političara i državnika koji su se predano borili za ostvarivanje vizije ujedinjene Evrope i svijeta kojim neće dominirati ratovi, nejednakost, neravnopravnost i siromaštvo', piše Mesić



 


Bivši hrvatski predsjkednik Stjepan Mesić uputio je medijima pismo povodom smrti Jacquesa Chiraca. 


‘Gradonačelnik Pariza, ministar, predsjednik vlade i predsjednik Francuske Republike u dva mandata, Jacques Chirac je bio sve to. Nadasve, međutim, on je bio veliki Francuz i veliki Evropljanin. Njegovom smrću gubi Francuska, gubi Evropa, ali gubi i cijeli svijet koji u vremenu kada počinju prevladavati prosječnost i ispodprosječnost gubi jednoga od posljednjih pripadnika plejade političara i državnika koji su se predano borili za ostvarivanje vizije ujedinjene Evrope i svijeta kojim neće dominirati ratovi, nejednakost, neravnopravnost i siromaštvo’, piše Mesić.




Mesić ujedno ističe da je ponosan što je kao predsjednik Republike Hrvatske imao prilike surađivati s Predsjednikom Chiracom.


‘Bio je iskreni i energični podupiratelj Hrvatske na njezinome putu prema ujedinjenoj Evropi u kojoj je vidio mjesto i za ostale zemlje regije. Rado sam prihvatio njegovu inicijativu za održavanje summita Evropske unije i zemalja jugoistočne Evrope u Zagrebu. Sreli smo se potom još jednom u Zagrebu i nekoliko puta u svijetu na međunarodnim konferencijama i skupovima; posljednji puta prije nekoliko godini u Parizu, kada smo obojica već bili bivši Predsjednici. Slagali smo se u odnosu na niz akutnih problema svijeta u kojemu živimo, uključujući vojnu intervenciju u Iraku. Nedostajat će svima koji su, poput mene, imali privilegiju raditi zajedno s njime na građenju jednog boljeg svijeta’, poručio je Stjepan Mesić.