Samo službeno

Merkel nema vremena za Milanovića i Friščića

Dražen Ciglenečki

Šef HSS-a pokušao je dogovoriti sastanak s kancelarkom, ali mu je iz Njemačke odgovoreno da se radi isključivo o državnom posjetu, a ne stranačkom



ZAGREB Njemačka Vlada ovog je tjedna i službeno potvrdila da kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak dolazi u Zagreb gdje će se, prema informacijama s internetske stranice njemačke Vlade, sastati s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. Premda njemačka kancelarka na svojim putovanjima ima običaj susresti se i sa šefom oporbe u zemlji domaćinu, u Hrvatskoj to neće biti slučaj.


Iz njemačkih izvora nismo uspjeli doznati zbog čega nije predviđen razgovor sa predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, dok izvori iz hrvatske Vlade tvrde da takvo što »ne bi bilo uobičajeno«.


Međutim, prije osam godina, kada je Hrvatsku posjetio tadašnji kancelar Gerhard Schröder, HDZ, koji je tada još uvijek bio u oporbi, bunio se zbog izostanka susreta Schrödera s Ivom Sanaderom. HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček tada je pozdravio posjet njemačkog kancelara, ali i prozvao Vladin ured za protokol jer nije organizirao spomenuti sastanak.


Dobrodošla fotografija  





– Da se kancelar Schröder sastao s predsjednikom najjače oporbene stranke, što je bila zadaća vladinog ureda za protokol, smatrali bismo njegov posjet državničkim. Ovako riječ je o njegovoj potpori SDP-u, izjavio je Maček za naš list 30. listopada 2003. godine.


I šef HSS Josip Friščić, čija stranka poput HDZ-a pripada istoj političkoj obitelji kao i CDU Angele Merkel, poželio je u ponedjeljak sastati se s jednom od najutjecajnijih političarki.


– Naš međunarodni tajnik kontaktirao je berlinsku centralu CDU-a, ali odgovoreno nam je da je kancelarkin dolazak isključivo državničkog, a ne stranačkog karaktera, otkrio nam je jučer Friščić, kome bi, kao i Jadranki Kosor, u predizbornoj kampanji sigurno dobrodošla fotografija s Angelom Merkel.



Čim završi sa službenim programom u Zagrebu, Angela Merkel iste večeri putuje u Beograd gdje će u utorak imati sastanke s predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem. No, predviđen je i jedan neformalniji susret, s udovicom ubijenog premijera Zorana Đinđića, Ružicom Đinđić, i stipendistima Đinđićeve zaklade.



Letimičnim pregledom ranijih inozemnih putovanja njemačke kancelarke može se utvrditi da se ona u pravilu susreće s vođama oporbe u zemljama u koje putuje, a ponekad i s predsjednicima drugih parlamentarnih stranaka.


Tako je, primjerice, ove godine u veljači u Izraelu razgovarala sa šeficom opozicijske Kadime Tzipi Livni. Mjesec dana ranije na Cipru se, uz susrete s najvišim dužnosnicima ciparskih Grka i UN-a, sastala i s Nikosom Anastadiadisom, vođom oporbene stranke Demokratskog okupljanja. Nekoliko dana prije Angela Merkel bila je na Malti gdje je, između ostalog, razgovarala s Josephom Muscatom, liderom glavne malteške oporbene Laburističke stranke.


Londonski zaplet  



Međutim, tijekom kancelarkinih inozemnih aktivnosti znalo je biti i neugodnih zapleta. U ožujku prošle godine vođe dviju najjačih oporbenih stranaka u turskom parlamentu odbili su sastati se s Angelom Merkel koja ih je željela ugostiti na ručku u njemačkom veleposlanstvu u Ankari.


Navodno su bili nezadovoljni zbog toga što je bilo predviđeno samo deset minuta za zaseban sastanak s kancelarkom. S druge strane, u Velikoj Britaniji Merkel lani, kako je službeno objašnjeno, nije imala vremena za tadašnjeg šefa oprobe, konzervativca Davida Camerona, pa se sastala samo s laburističkim premijerom Gordonom Brownom.


Britanski mediji posvetili su tome priličnu pozornost ocijenivši da se radi o omalovažavanju Camerona. Kao svojevrsna kompenzacija ipak je poslužio kancelarkin poziv Cameronu da je posjeti u Berlinu, ali su iz njegove stranke odmah odgovorili da će, zbog predizborne kampanje, teško naći slobodan termin u svom rasporedu.