Poslao uljudno pismo

Matić ogorčen ignoriranjem: Žao mi je što predsjednica nije odgovorila na moje pismo

Ladislav Tomičić

Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

"Uputio sam vrlo uljudno pismo, u kojem je potpuno jasno da ne odbijam sastanak s predsjednicom, nego ga, dapače, priželjkujem, ali argumentirano sam objasnio zašto ne bih da prvi sastanak bude na Pantovčaku, nego baš u Ministarstvu branitelja. Odgovor još nisam dobio", rekao je Matić



ZAGREB  Ministar branitelja  Predrag Matić Fred prije sedam dana poslao je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pismo, u kojem je poziva na razgovor u svoje ministarstvo. Predsjednicu želi upoznati s radom svog ministarstva, »kako bi bila u mogućnosti donijeti objektivniju procjenu opravdanosti prosvjeda« u Savskoj 66, ali odgovor do današnjeg dana nije dobio.


Ministra smo jučer kontaktirali kako bismo ga pitali o još jednom »prosvjedu protiv prosvjeda«, na koji opet poziva »Pokret Occupy Croatia«, ali Matić se u odgovoru ­koncentrirao isključivo na pismo što ga je uputio šefici države.


  – Uputio sam vrlo uljudno pismo, u kojem je potpuno jasno da ne odbijam sastanak s predsjednicom, nego ga, dapače, priželjkujem, ali argumentirano sam objasnio zašto ne bih da prvi sastanak bude na Pantovčaku, nego baš u Ministarstvu branitelja. Odgovor još nisam dobio. Žao mi je zbog toga, jer mi smo dužni surađivati na nizu polja i prosvjed pred mojim ministarstvom nije jedina tema o kojoj bismo morali razgovarati, kaže ministar Matić. Pritom dodaje: »Kolinda Grabar Kitarović nije moj izbor, ali je moja predsjednica, demokratski izabrana, a ja sam se u ratu borio za to da u Hrvatskoj demokratski biramo svoje predstavnike«.




  ­– Moj cilj bio je demokratska država u kojoj suprotni politički tabor nije neprijateljski, nego suparnički, koji ovoj zemlji također želi dobro. Na žalost, političko suparništvo neki u Hrvatskoj doživljavaju kao neprijateljstvo. Ja sam vukovarski branitelj, devet mjeseci sam proveo u tri neprijateljska logora i predsjednicu države molim da i prema tome pokaže poštovanje, kaže Matić.


  Svoje ogorčenje prosvjedima, napadima i etiketama koje su mu prišivane posljednjih mjeseci Matić izražava uporno ponavljajući da nema tih okolnosti u kojima bi ponovo pristao biti ministar branitelja.


  –­ Meni politika nije od osobite važnosti. U svom mandatu želio sam i činio dobro hrvatskim braniteljima, što ću argumentirati i predsjednici i javnosti. Čak i prosvjednici mi u izravnom kontaktu kažu da nemaju ništa protiv mene osobno, ali to mi je djelomična utjeha. Problematikom branitelja bavim se 20 godina i jedan sam od onih koji je najbolje poznaju. Svi smo se borili da se ministri i vlade mijenjaju na demokratskim izborima, u kulturnoj i uljuđenoj atmosferi, zaključio je Matić.