Donijela odluku

Martina Dalić napušta HDZ: Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu Vladu

Jagoda Marić

Dalić je, otkriva, svojim radom pokušala pronaći način kako bi HDZ pripremio sebe - ali i narod - za provođenje reformi i drugih nužnih mjera bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati



ZAGREB Saborska zastupnica HDZ-a i bivša ministrica financija Martina Dalić napušta HDZ. Tu nam je svoju odluku potvrdila sama Dalić te objasnila da to čini zato što njezina stranka ne čini dovoljno kako bi se osim za preuzimanje vlasti pripremila i za poteze koji će doista riješiti hrvatske probleme i izvući zemlju iz krize.


Dalić je svoju odluku dugo vagala i, kako kaže, teško ju je donijela, ali učinila je to zato što njezina stranka još uvijek nije spremna odrediti se prema svojoj ekonomskoj platformi i graditi rješenja koja zahtjeva dubina i duljina krize u Hrvatskoj.


Umjesto rješenja puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a za nju je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće, pogotovo što ne vidi odlučnost da se iskorači izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, na dveno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću.




Dalić je, otkriva, svojim radom pokušala pronaći način kako bi HDZ pripremio sebe – ali i narod – za provođenje reformi i drugih nužnih mjera bez kojih će Hrvatska još dugo stagnirati. Tako je predlagala i pojedine zakone, primjerice onaj o depolitizaciji državne i jacvne uprave, te reformi plaća na načelima stručnosti i rezultata rada.


No ta je njezina inicijativa ostala u ladici. Otkriva i da ju smeta što u ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, vodstva niti jasnog smjera, što joj pokazuje da pripreme za preuzimanje vlasti neće biti dovoljno odlučne niti forkusirane na to da HDZ provodi reforme i poduzme sve mjere za izlazak iz krize.


“Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema”, kaže Dalić i time u jednoj rečenici možda najjasnije objašnjava razloge zbog kojih je istupila iz HDZ-a.


Više u tiskanom izdanju Novog lista, u utorak 23. rujna 2014.