Sjednica Gradskog odbora u Sisku

Marina Lovrić Merzel izbačena iz SDP-a

Hina

Kako je nakon ostavke na sve stranačke dužnosti Marina Lovrić Merzel samo običan član stranke, njezino izbacivanje može provesti i temeljni ogranak, te nacionalno Predsjedništvo ovu odluku ne mora dodatno potvrđivati



SISAK Nakon četiri mjeseca pritvora, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel jednoglasno je isključena iz SDP-a. Tako je odlučilo 11 članova Gradskog odbora SDP-a Sisak na sjednici koja je sazvana samo dan ranije.


Gradski odbor sisačkog SDP-a na dnevnom redu sjednice imao je samo jednu točku – izbacivanje županice Lovrić Merzel iz SDP-a, i odluka je donesena jednoglasno.


Kako je nakon ostavke na sve stranačke dužnosti Marina Lovrić Merzel samo običan član stranke, njezino izbacivanje može provesti i temeljni ogranak, te nacionalno Predsjedništvo ovu odluku ne mora dodatno potvrđivati, a isključena županica može se obratiti žalbom Statutarnom komisiji a u roku 15 dana, koja je dužna o žalbi odlučiti u roku 60 dana. 




No, i ovo izbacivanje ne mijenja činjenicu da će županica i dalje biti županica jer je izabrana na neposrednim izborima.


»Takva je odluka donesena zbog znatnog i grubog nanošenja štete ugledu stranke. Prema Statutu SDP-a Gradski odbor dosad nije mogao donijeti takvu odluku jer je Marina Lovrić Merzel bila članica viših tijela stranke, a prije nekog vremena je to prestala biti. Gradski odbor također je jednoglasno dao potporu svim nadležnim tijelima i institucijama u istrazi o koruptivnim radnjama, jer smatramo da je SDP stranka u kojoj nema mjesta korupciji,« rekla je nakon sjednice okupljenim novinarima predsjednica Gradskog odbora Kristina Ikić Baniček.


 »Ujedno pozivamo DORH da jednako postupi i prema svim drugim prijavama, koje smo i mi u Gradu Sisku pokrenuli prema nekim političarima. Istina, već pokretanjem postupka prema Marini Lovrić Merzel ugledu stranke je počinjena šteta. Mi ovim činom zaptavo nastojimo umanjiti političku štetu i jasno se distancirati od takvih slučajeva, te dokazati građanima da nismo svi isti, da smo transparentna stranka i da smo spremni bilo kojeg člana ili dužnosnika dovesti pred istragu i lice pravde«, rekla je Baniček.


 Na pitanje novinara je li možda za ovakvu odluku bilo sugestija iz stranačke središnjice, Ikić Baniček je odgovorila da SDP ne funkcionira na taj način.


Drugi članovi Gradskog odbora SDP-a nisu ili voljni davati izjave.