Predstavljanje nove kazališne sezone

Marin Blažević odgovorio na optužbe o “kazalištu u funkciji SDP-a” i poklonio pretplatu Olegu Butkoviću

Kim Cuculić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Pun mi je kufer« ovakvih izjava – kazao je Blažević



RIJEKA – Predstavljanje nove kazališne sezone u HNK-u Ivana pl. Zajca počelo je prigodnim performansom v.d. intendanta Marina Blaževića pod naslovom »Pun mi je kufer«. Performans je nastao kao reakcija na nedavnu izjavu HDZ-ovca Olega Butkovića da je riječko kazalište u funkciji SDP-ove politike.


– »Pun mi je kufer« ovakvih izjava – kazao je Blažević, nabrajajući da je riječki HNK u protekle dvije sezone realizirao 96 projekata, dok je zabilježeno više od 100.000 posjetitelja u sezoni. Podsjećajući na sve izvedene predstave upitao se kako se Mozart, Verdi ili Shakespeare mogu svesti samo na jednu politiku. Istaknuo je i da je riječko kazalište kritičko, a ne političko.


– Budući da takve stavove imaju oni koji uopće ne dolaze u kazalište, ovom prigodom Olegu Butkoviću dajem svoj osobni poklon – popularnu kazališnu pretplatu koju sam mu kupio na blagajni kazališta i tamo je može podignuti – završio je svoj performans Blažević.




Sezonu će 16. rujna otvoriti premijera »Majstora i Margarite«, a operna sezona otvara se 3. listopada premijerom »Werthera«. Operne premijere su i Verdijev »Otello« i Gotovčev »Ero s onoga svijeta«. V. d. ravnateljice Hrvatske drame Jelena Kovačić najavila je premijere »Jesenje sonate«, »Našeg nasilja i vašeg nasilja«, »Kritike škole za žene« i druge, a Giuseppe Nicodemo u ime Talijanske drame predstavio je obilježavanje 70. godišnjice Talijanske drame te izvođenje djela autora kao što su Goldoni, Tomizza i D’Annunzio.


V.d. ravnatelja Baleta Balázs Baranyai naveo je baletne premijere »Šah-mat« i »Dogma« te »Labuđe jezero«. Bit će izvedeno i dvadesetak koncerata.


Ova sezona riječkog HNK-a odvija se pod motom »Međunarodno narodno kazalište«, a pri kraju su i radovi u kazalištu u sklopu kojih je uređen dio partera te je postavljen novi tepih.


Spomenimo i da će se danas održati konstituirajuća sjednica Kazališnog sabora, koja počinje u 19 sati na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca. Tema prve sjednice bit će »Vizija razvoja riječkog HNK 2016-2020«. Ulaz na sjednicu je slobodan.