Novinar uvjeren da su ga htjeli likvidirati

Margetić: Napadač me pokušao ubiti zbog slučajeva koje sam istraživao

Hina

"Motiv ovog napada i pokušaja ubojstva za mene je potpuno jasan i odnosi se sasvim sigurno na neki od slučajeva koje sam istraživao i o kojima sam pisao i govorio u javnosti zadnjih par godina", ističe Margetić, kojega je nepoznati napadač 11. kolovoza oko 22 sata napao ispred njegova stana u Bauerovoj ulici



“Motiv ovog napada i pokušaja ubojstva za mene je potpuno jasan i odnosi se sasvim sigurno na neki od slučajeva koje sam istraživao i o kojima sam pisao i govorio u javnosti zadnjih par godina”, ističe Margetić, kojega je nepoznati napadač 11. kolovoza oko 22 sata napao ispred njegova stana u Bauerovoj ulici i lakše ga ozlijedio.


Napominje kako se kao novinar bavi temama korupcije i tranzicijske pljačke te da u zadnjih godinu dana intenzivno radi na temi afere Hypo. Zadnjih nekoliko godina posebno se, kaže, bavio istraživanjem i prikupljanjem dokumentacije o zajedničkim financijskim operacijama elite u Hrvatskoj i Srbiji od početka 1990-ih godina do danas. Svi ti slučajevi, dodaje, posredno ili neposredno povezani su s aferom Hypo, o kojoj piše od 1999. godine.


Margetić podsjeća kako je o toj aferi lani svjedočio pred Specijalnim antikorupcijskim odborom Europskog parlamenta u Bruxellesu, te da je ove godine u dva navrata o korupciji i organiziranom kriminalu na Balkanu održao dvije prezentacije dokumenata, dokaza i istraživanja predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu. Tada je kao predstavnik i aktivist Antikorupcijske lige od Europske komisije tražio potporu inicijativi za međunarodnu istragu tokova novca na Balkanu od 1990. godine do danas.




“Za mene nepoznati naručitelji i izvršitelji pokušali su me ovoga puta i fizički ušutkati i onemogućiti da nastavim svoj rad na temama i aferama koje sam ranije nabrojao”, poručuje Margetić.


U pismu navodi i okolnosti napada i opis napadača (muškarac između 40 i 45 godina, snažnije građe, visine oko 180 centimetara guste crne, kratke kose, ošišane ‘na ježa’, bez brade i brkova, tamnih očiju), na osnovu kojega je napravljen i fotorobot. Napao ga je, kaže, umotanim čvrstim predmetom i uporno ga pokušavao udarati u glavu, zbog čega je uvjeren da ga je pokušao ubiti (smrskati mu glavu), a ne samo ozlijediti. Kada ga je napao obratio mu se, tvrdi, riječima: “Začepit ću ti tu četničku gubicu”.


Dodaje kako se od napadača obranio “malim pištoljem na suzavac švicarske proizvodnje”, pa je napadač pobjegao nakon što je ispalio drugo punjenje, poručivši mu: “Drugi put”. Te je riječi, navodi, jedine čuo, jer je bježao prema svom stanu u kojem se zaključao te zvao policiju i Hitnu pomoć.


“Pripadnicima političke elite na Balkanu, zatim tranzicijske tajkunske elite, kriminalnog i obavještajnog podzemlja s kojima su povezani, najviše smeta posao koji radim, oni su ti koje moja istraživanja, podaci i dokumenti koje iznosim ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Balkanu i u Europi, smetaju i koje moj rad ugrožava”, ističe Margetić.


Naglašava kako je policiju, MUP i druge institucije više puta upozoravao i prijavljivao prijetnje smrću koje je primao, ali da unatoč tomu nikada nisu poduzeli mjere kako bi ga zaštitili, “pa i ovaj pokušaj ubojstva smatram zapravo, indirektno posljedicom i takvog ponašanja policije i drugih institucija”..