Tko bi bio gubitnik

Manji preferencijalni prag promijenilo bi devet imena u Saboru: SDP bi izgubio tri, IDS jednog zastupnika

Tihomir Ponoš

U slučaju promijenjenih pravila preferencijalnih glasova najveći gubitnik bio bi SDP / Foto D. Kovačević

U slučaju promijenjenih pravila preferencijalnih glasova najveći gubitnik bio bi SDP / Foto D. Kovačević

Uz prag od pet posto unutar liste, jednog zastupnika bi izgubio i HDZ, a drugoga bi dobio HSLS. Naravno, pitanje je kako bi izgledale koalicije u slučaju da birači imaju pravo na tri preferencijalna glasa



ZAGREB – Devet političara izabranih u Hrvatski sabor na rujanskim izborima ne bi bili izabrani da su birači imali pravo na tri preferencijalna glasa, kako se predlaže u izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, uz pretpostavku da prag unutar liste ne iznosi deset posto, koliko je sada, nego pet posto glasova. Naravno, pitanje je kako bi izgledale koalicije u slučaju da birači imaju pravo na tri preferencijalna glasa i ima li uopće smisla u takvim okolnostima sklapati koalicije.


Prema rezultatima rujanskih izbora, najveći bi gubitnik u slučaju promijenjenih pravila preferencijalnih glasova bio SDP. Troje njegovih kandidata ne bi bilo izabrano jer bi ih preskočili nižepozicionirani kandidati koji bi osvojili pet ili više posto glasova lista. U I. izbornoj jedinici bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić bi s nešto više od šest posto glasova preskočio sedmoga na listi Joška Klisovića. U IV. izbornoj jedinici ušao bi 13. s liste Josip Ćuraj iz HNS-a, a ispao bi peti na listi Damir Tomić.


Među kandidatima


Zanimljivo je da bi jednak rasplet bio i na izborima održanima u studenom 2015. godine. I tada bi HNS-ovac Ćuraj iz Sabora izgurao SDP-ovca Tomića. Na identičan bi način SDP izgubio, a HNS dobio jedan mandat u X. izbornoj jedinici, gdje bi Srđan Gjurković s osvojenih 8,8 posto preferencijalnih glasova izgurao »digitalnog šampiona« Darka Parića s posljednjeg mjesta s kojega se s te liste ulazilo u Sabor. Ovaj je slučaj identičan slučaju Ćuraj-Tomić jer bi i na izborima održanim prije godinu dana Gjurković preskočio Parića.




IDS bi izgubio jednog zastupnika, a time i mogućnost da samostalno formira klub zastupnika. Tulija Demetliku izgurao bi četvrti na listi, gradonačelnik Krka i predsjednik PGS-a Darijo Vasilić. Demetlika ne bi prošao ni 2015. ali bi tada umjesto njega ušao IDS-ovac Darijo Vasilić. Jednog zastupnika bi izgubio i HDZ, a drugoga dobio HSLS. U II. izbornoj jedinici umjesto Mire Totgergelija u Sabor bi bio izabran socijalni liberal Dario Hrebak. Ostale promjene dogodile bi se među kandidatima HDZ-a. U III. izbornoj jedinici izabrana bi bila Sunčana Glavak, a ne Josip Križanić. Iz IV. bi u Sabor ušli Krešimir Žagar i Marin Mandarić, a ne bi čelnik Hvidre Josip Đakić i Irena Petrijevčanin Vuksanović koja je u prošlom sazivu bila u Klubu zastupnika Hridi. U VI. izbornoj jedinici jedan bivši ministar – Ivan Šuker – iz Sabora bi istisnuo drugog bivšeg ministra Jasena Mesića. Na koncu, u IX. izbornoj jedinici izabran bi bio Ivan Šipić, a ne Davor Lončar.


Kompenzacija


Na izborima 2015. dogodilo bi se 13 promjena. Osim već navedenih, u I. izbornoj jedinici bi s točno pet posto glasova bio izabran Tomislav Ćorić, a ne bi bila izabrana njegova kolegica iz HDZ-a Margareta Mađerić. HDZ bi profitirao u III. jedinici gdje bi Nenad Horvatić istisnuo čelnika Hrasta Ladislava Ilčića. Već u sljedećoj izbornoj jedinici bi HSS i njegova Ana Marija Petin profitirali na račun HDZ-a i Ivana Radića. U V. izbornoj jedinici bi HDZ-ovac Alojz Tomašević bio zastupnik umjesto stranačke kolegice Marije Budimir, ali bi HSS-ovac Davor Vlaović istisnuo glavnoj tajnika HSPAS-a Peru Ćorića. Gubitak Ilčića i Ćorića u Saboru desnica bi kompenzirala ulaskom predsjednika HČSP-a Luke Podruge koji bi se u Sabor probio umjesto HDZ-ovke Sanje Putice.


SDP bi izgubio jedan mandat u IX. izbornoj jedinici gdje bi Boris Milošević (SDSS) bio izabran umjesto Ivana Klarina, a dogodila bi se i unutaresdepeovska rokada, Franko Vidović umjesto Sabine Glasovac. Dogodile bi se još dvije unutarstranačke izmjene. S liste Mosta ne bi bio izabran Josip Katalinić nego Marko Sladoljev, a s liste HDZ-a bio bi izabran Josip Borić umjesto Antona Klimana.