Slučaj Hernadi

MUP traži objašnjenje od Austrije i Njemačke: ‘Zašto se Hernadi šeće Europom, zašto ga ne uhitite?’

Danko Radaljac

Prije četiri dana novinari su zamijetili Hernadija u Beču, a sam je MOL na naknadna pitanja potvrdio da se čelnik njihove uprave taj dan u Austriji sastao s čelništvom OMV-a. Kazali su i kako je Hernadi ove godine nekoliko puta bio i u Njemačkoj,



Hrvatska je odlučila istjerati na čistac situaciju sa Zsoltom Hernadijem, šefom mađarskog MOL-a koji unatoč tjeralici koja je izdana za njim zbog slučaja Ina -MOL i dalje šeće Europom. Tako je domaće Ministarstvo unutarnjih poslova zatražilo objašnjenje od Njemačke i Austrije zašto nisu postupili sukladno međunarodnim ugovorima i pravilima.


Podsjetimo, prije četiri dana novinari su zamijetili Hernadija u Beču, a sam je MOL na naknadna pitanja potvrdio da se čelnik njihove uprave taj dan u Austriji sastao s čelništvom OMV-a. Bez dodatnog pitanja su u obraćanju medijima kazali kako je Hernadi ove godine nekoliko puta bio i u Njemačkoj, želeći valjda pokazati kako je progon od strane hrvatskog pravosuđa jednostavno neuspješan.


Ravnateljstvo policije Novom listu je na upit potvrdilo da su upoznati sa slučajem te da su reagirali.




»Obavještavamo Vas da smo putem Interpola zatražili od Austrije i Njemačke potvrdu ovih informacija te ukoliko su točne, zašto nisu postupili po Europskom uhidbenom nalogu«. Naime, osim službene međunarodne tjeralice izdane preko Interpola, Hrvatska je za Hernadijem raspisala i Europski uhidbeni nalog, koji vrijedi u Europskoj uniji i kojim je olakšano izručenje osumnjičenika između članica. Mađarska je već odbila postupiti po tom nalogu, odnosno, najprije su tumačili kako je pozicija šefa najveće kompanije zapravo od ključne važnosti za nacionalnu sigurnost, a potom su proveli fiktivnu istragu koja je pokazala kako kriminala u slučaju Ina – MOL nije bilo.


Ovakav stav Mađara zapravo i nije bio neočekivan, no domaće je pravosudne i policijske krugove iznenadilo ponašanje Austrijanaca i Nijemaca, te se zbog toga od njih zatražilo objašnjenja.


Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je čak i mogućnost slanja prosvjednih nota ovim dvijema državama.


O Hernadiju se jučer oglasio i premijer Zoran Milanović.


– Ja sam rekao otvoreno, dajte nam izručite tog čovjeka, koji je na Interpolovoj tjeralici, pa ne proganjamo ga zato što govori mađarski. Zato što postoji osnovana sumnja da je u jednoj članici EU, a to je Hrvatska, umiješan u kriminal i da je jako dobar s predsjednikom mađarske vlade, kazao je premijer. Dodao je i kako se u Hrvatskoj on nekad može ne složiti s odlukama suda, ali na njih ne može utjecati. Dok kod drugih to nije tako. – U Mađarskoj postoji jedinstvo vlasti, koje je bilo i u Hrvatskoj za vrijeme HDZ-a 90-ih godina, neki su se u tom političkom ambijentu formirali i ne mogu ga nikako nadživjeti, a Mađarska i dan-danas funkcionira tako – jedan vođa, jedna stranka, jedna vertikala vlasti, jedno tužiteljstvo i odvjetništvo, jedan sudski sustav, jedna vlada i jedan parlament, dovršio je Milanović.