Nove tehnologije

MUP RAZMATRA NABAVU DRONOVA Hrvatske granice će nadzirati – bespilotne letjelice?

Irena Frlan Gašparović

Bespilotne letjelice nadzirat će granice? / arhiva NL

Bespilotne letjelice nadzirat će granice? / arhiva NL

Ta opcija spomenuta je i u izvješću o provedbi revidiranog Schengenskog akcijskog plana za 2016. godinu, kojim Ministarstvo unutarnjih poslova izvještava Vladu o pripremama za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru. Plan je Vlada usvojila na sjednici sredinom travnja



Hrvatske granice, na mjestima gdje je teren nepristupačan, mogle bi u skoroj budućnosti nadzirati bespilotne letjelice. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) razmatra se mogućnost nabavke te tehnologije koja bi se koristila na dijelovima granice na kojima je druga vrsta nadzora otežana i manje učinkovita.


Ta opcija spomenuta je i u izvješću o provedbi revidiranog Schengenskog akcijskog plana za 2016. godinu, kojim Ministarstvo unutarnjih poslova izvještava Vladu o pripremama za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru. Plan je Vlada usvojila na sjednici sredinom travnja.


U tom dokumentu MUP, govoreći o tehničkoj opremi za nadzor vanjske granice, navodi da se razmatra potreba »nabave dodatnih terenskih vozila, QUAD-četverocikala, mogućnosti upotrebe dronova i bespilotnih letjelica«. Bespilotne letjelice koristile bi se za nepristupačan teren, primjerice, u šumama, pojašnjavaju naši izvori, dodajući da nije izgledno da će se ta tehnologija nabavljati već ove godine.




No, četverocikli bi mogli biti kupljeni i ranije, ako se procijeni da bi olakšali rad graničnih policajaca, pogotovo na mjestima gdje se teško može doći automobilom. To su vozila koja se mogu koristiti praktički na svakoj vrsti terena, a kao primjer naši izvori spominju slavonsku ravnicu: »Ne možete autom voziti po njivama«, slikovito nam je opisao jedan od naših sugovornika.


U sklopu priprema za pristupanje Schengenu, Hrvatskoj su i schengenski evaluatori preporučili da bolje iskoristi moderne tehnologije za nadzor kopnene granice. U lipnju prošle godine, podsjetimo, evaluatorski tim procjenjivao je koliko učinkovito Hrvatska kontrolira tzv. vanjske granice Europske unije, odnosno granice prema zemljama koje nisu članice EU-a.


Njihov terenski posjet rezultirao je izvješćem sa 98 preporuka. U dvije preporuke spominju se i dronovi.