Mirovinski zakon na vrbi svirala

MORH pri odlasku u mirovinu diskriminira i – muškarce

Gabrijela Galić

Prema mirovinskom zakonu radnici i radnice koje imaju 41 godinu mirovinskog staža i napune 60 godina života, ostvaruju pravo na starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije



ZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) ponovo upozorava na diskriminaciju po dobi i spolu državnih službenika i namještenika kojima prestaje radni odnos u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama radi preustroja ili smanjenja snaga.


Žene koje su »višak«, a stekle su uvjete za starosnu mirovinu u prijelaznom razdoblju, ne mogu dobiti poticajnu otpremninu već im pripada pravo na otpremninu u visini tri proračunske osnovice. Međutim, osim žena, Odlukom o visni otpremnina za državne službenike i namještenike MORH-a i Oružanih snaga, diskriminira se i određena kategorija njihovih kolega, odnosno muškarci koji su navršili 60 godina života i imaju 41 godinu staža osiguranja.


Naime, prema mirovinskom zakonu radnici i radnice koje imaju 41 godinu mirovinskog staža i napune 60 godina života, ostvaruju pravo na starosnu mirovinu bez ikakve penalizacije. U slučaju MORH-a i Oružanih snaga muškarci koji su prema toj zakonskoj odredbi stekli pravo na starosnu mirovinu, a trebali bi otići iz službe zbog preustroja ili smanjenja snaga, također umjesto poticajne otpremnine – 65 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca za svaku godinu službe – primaju otpremninu u visini tri proračunske osnovice.




Stoga je službenički sindikat pravobraniteljici za ravnopravnost spolova ponovo uputio zahtjev za očitovanjem radi li se o diskriminaciji po dobu i spolu. U slučaju žena koje ne mogu ostvariti pravo na poticajnu otpremninu, jer im je mirovinskim zakonom dana mogućnost da u prijelaznom razdoblju u punu mirovinu idu prije navršenih 65 godina života, podjeća sindikat riječ je o diskriminaciji i na temelju godina života i na temelju spola. U slučaju muškarca koji punu mirovinu stiču na osnovu dugogodišnjeg staža osiguranika, pak, riječ je o dobnoj diskriminaciji.


Službenički sindikat na nejednako postupanje u MORH-u i Oružanim snagama upozorio je još prije četiri godine, a pravobraniteljica je svojim očitovanjem tu diskriminaciju potvrdila. Prije tri godine jedna je službenica tužila MORH zbog moguće diskriminacije temeljem spola i dobi. U prvostupanjskom postupku presuđeno je u njenu korist. Županijski sud tu je presudu preinačio u korist poslodavca, nakon čeka je sindikat zatražio reviziju Vrhovnog suda koja se još čeka.