Hrvatski članovi Uprave zatražili zaštitu od NO-a Ine

MOL planira zatvoriti Sisak već 1. siječnja 2015.

Bojana Mrvoš Pavić

Radnici su dobili pismo Izvršnog direktora Ininog sektora Rafinerije i marketinga Bengta Oldsberga koji navodi da su rafinerije Rijeka i Sisak ove godine generirale 800 milijuna kuna gubitaka



ZAGREB  Hrvatski članovi uprave Ine – Ivan Krešić, Niko Dalić i Davor Mayer, doznajemo, uputili su nadzornom odboru tvrtke opširno pismo na petnaestak stranica kojim od nadzornog odbora traže da ih zaštiti i podupre u ostvarivanju zakonskog prava – upravljanja kompanijom. Ukoliko nadzorni odbor to ne učini, po pravdu će na sud, u proces koji će biti neovisan od postojećih sudskih arbitraža između Vlade i MOL-a.


Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, hrvatski trojac u upravi traži da Inom upravlja uprava, a ne odbor izvršnih direktora pod direktnim utjecajem MOL-a odnosno predsjednika uprave Zoltana Aldotta koji, tvrde hrvatski članovi uprave, nema niti pravo na zlatni, dvostruki glas kod donošenja odluka o Ini. U upravi sjede, podsjetimo, još tri mađarska člana, uključujući Aldotta zahvaljujući čijem, dvostrukom pravu glasa, hrvatski članovi mogu biti preglasani. Iz tog su razloga oni i napustili nedavnu sjednicu uprave na kojoj se željela progurati odluka o gašenju sisačke rafinerije. U nadzornom odboru koji je primio pismo hrvatskih članova uprave čelno mjesto pripada Siniši Petroviću, čovjeku od povjerenja premijera Zorana Milanovića, u kojeg Vladu kao dioničara u Ini predstavljaju još i Željko Perić te Mladen Proštenik, dok Mađarima pripada pet mjesta, od kojeg jedno zauzima i József Molnár, izvršni direktor MOL-a.


U svom pismu hrvatski članovi uprave detaljno obrazlažu postojeći način upravljanja Inom, u kojem je, kažu, uprava samo fikus, a stvarne ovlasti ima odbor izvršnih direktora, odgovoran MOL-u. Navode sve važne odluke i podatke do kojih oni, iako uprava, ne mogu, već u te odluke uvid imaju samo Aldott i izvršni direktori. Riječ je o, primjerice, cijenama nafte, o planu otpuštanja viška zaposlenih, kao i detaljna obrazloženja odluke o zatvaranju rafinerije Sisak.


Više pročitajte u tiskanom izdanju