Knjiga puna tolerancije

MOJA DUGINA OBITELJ Prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima unaprijed je razgrabljena

Tihomir Ponoš

Djeca žive u različitim obiteljima, pa tako žive i u istospolnim, jednoroditeljskim, posvojiteljskim, i dobro je djecu učiti o tome da postoje različite obitelji, kazao je koordinator udruge Daniel Martinović



Naklada prve hrvatske slikovnice o istospolnim obiteljima »Moja dugina obitelj« je razgrabljena i prije nego što je slikovnica otisnuta i predstavljena. Svih 500 primjeraka koliko je udruga Dugine obitelji objavila je rezervirano i prije nego što je slikovnica izašla iz tiska.


– Zahvalni smo ljudima na povjerenju. Mnogi od njih su se za slikovnicu predbilježili naslijepo, prije nego što su mogli vidjeti njen sadržaj, kazao nam je koordinator udruge Daniel Martinović. Radi se zapravo o dvije slikovnice u jednoj: u jednoj obitelj tvore četverogodišnji dječak Roko i njegove mame Ines i Lucija, a obiteljskoj atmosferi doprinosi i kućni ljubimac, pas Đuro, dok u drugoj o četverogodišnjoj Ani brinu njeni tate Darko i Tomislav, a obiteljskoj atmosferi doprinosi kućni ljubimac, mačak Muki. Slikovnice opisuju uobičajene, svakodnevne aktivnosti bilo koje obitelji i malog djeteta – dijete u vrtiću, u igri s najboljim prijateljem, što voli jesti – Roko palačinke s bananama, Ana jagode.


Oboje djece nauče da su njihove obitelji – dugine obitelji. Roko je, dakle, naučio da je njegova obitelj dugina, a »još uvijek ne razumije potpuno zašto, ali mu je teta objasnila da je takva jer u dugi ima mjesta za sve boje«.


Angažirani i pedagozi




Ideja o slikovnici je potekla iz samih duginih obitelji koje žele literaturu za svoju djecu. Nabavljali su slikovnice i literaturu, o različitostima i uključivosti LGBT zajednice, iz inozemstva, činilo im se da je najjednostavnije nešto od toga prevesti, a na kraju su odlučili sami napraviti svoju slikovnicu jer u Hrvatskoj nema ni jedne slikovnice koja govori samo o duginom obiteljima.


– Među sobom imamo ljude koji rade u izdavaštvu i zaključili smo da ćemo, ako nađemo ilustratora, napraviti slikovnicu, navodi Martinović. Slikovnicu su odlučili napraviti za sebe i svoju djecu jer slikovnice malo pričaju o različitostima, a ovako smo tu temu htjeli približiti djeci, objašnjava Martinović razloge zbog kojih se pretprošle godine osnovana udruga zaputila u izdavaštvo. Ilustratora su pronašli u Borni Nikoli Žeželju, u izradi slikovnice sudjelovala je i kolegica koja se bavi dječjim izdavaštvom, a bili su angažirani i pedagozi. Njihova »ruka« vidi se i po tome što je sadržaj, i zbog stjecanja dobrih prehrambenih navika, usmjeren i prema zdravoj prehrani. Dakle, voće, a ne čokolada.


Teme su standardne za slikovnice, a cilj je da djeca vrtićkog uzrasta na osnovnoj činjeničnoj razini prihvate da postoje različitosti, pa tako i različite obitelji. – Mnogi o tome ne razmišljaju, ali djeca žive u različitim obiteljima, pa tako žive i u istospolnim, jednoroditeljskim, posvojiteljskim, i dobro je djecu učiti o tome da postoje različite obitelji, takva praksa je u mnogim zemljama uobičajena, kazao je Martinović. Financijski je realizaciju pripomoglo Veleposlanstvo Francuske. Isprva su namjeravali slikovnicu realizirati vlastitim snagama, ali se veleposlanstvo zainteresiralo za taj projekt i financiralo tiskanje i dio honorara za ilustratora. U Francuskoj je bračna jednakost heteroseksualnih i istospolnih parova ozakonjena 2013. godine i mnogo je toga objavljeno na temu kakvu obrađuje i »Moja dugina obitelj«. Petsto primjeraka bit će besplatno podijeljeno onima koji su slikovnicu zatražili. Već je sad jasno da će prvo izdanje morati dotiskati, a na internetskoj stranici udruge slikovnica će biti i u digitalnom izdanju. – Postoji interes i iz inozemstva za slikovnicu. Digitalno izdanje bit će prevedeno i na engleski, francuski, njemački, talijanski jezik, a postoji interes za prijevod na slovenski, portugalski, španjolski jezik, rekao je Martinović.

Opustite se


Uoči predstavljanja slikovnice udruga Dugine obitelji dobila je neočekivanu reklamu koju je slikovnici potpuno besplatno omogućila radikalno katolička udruga Vigilare.


Ta je udruga prošloga tjedna ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak uputila otvoreno pismo ustvrdivši da se u javnosti »pojavila informacija da će udruga Dugine obitelji 18. siječnja predstaviti prvu slikovnicu o tzv. istospolnim obiteljima na hrvatskom jeziku. Slikovnicu spomenuta udruga planira donirati vrtićima i školskim knjižnicama diljem Hrvatske. Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda molim Vas da odgovorite na nekoliko pitanja«.


– Mi slikovnicu nigdje nećemo slati samoinicijativno, tako ni u vrtiće i škole. Šaljemo ju samo onima koji su za nju pokazali interes. Interes su prve pokazale dugine obitelji, znatan interes pokazale su i heteroseksualne obitelji, dobili smo upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele primjerak. Drago nam je da se prepoznaje vrijednost slikovnice u širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti, navodi Martinović. Jasno je, dakle, da »Dugine obitelji« nemaju nikakvu kampanju doniranja slikovnice vrtićima i školama, ministrica Divjak odgovorila je Vigilareu kazavši da je udruga javno istaknula da neće samonicijativno slati slikovnce, već će biti dostupna svima koji je žele nabaviti »tako da nemam namjeru miješati se u osobne odluke roditelja i njihove djece«, pa su udruga i slikovnica dobili još malo besplatne reklame.


Martinovića ugodno iznenađuje količina pozitivne podrške, a »na negativne komentare smo navikli«. U svakodnevnom životu članovi duginih obitelji nemaju problema, navodi koordinator istoimene udruge.


– Ljudi su uključivi, za mnoge od njih to jest neobična situacija i onda paze da ne kažu nešto krivo, neprilično. Opustite se, poručio je Martinović.