Ministar turizma najavio javni poziv

Lorencin: Za tjedan-dva objava poziva za obvezujuće ponude za Kupare

Hina

Foto: Tom Dubravec /  CROPIX

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na 100 milijuna eura, a bit će realizirana na površini od 13 hektara, sa smještajnim kapacitetom od 1.600 kreveta, za koju su riješena sva imovinsko-pravna pitanja, kaže Lorencin



ZAGREB – Javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari bit će raspisan za tjedan-dva, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade ministar turizma Darko Lorencin.


On ocjenjuje da je današnjom Vladinom odlukom o raspisivanju natječaja zaokružen dvogodišnji posao tijekom kojeg je za investitore oblikovana atraktivna ponuda.


Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na 100 milijuna eura, a bit će realizirana na površini od 13 hektara, sa smještajnim kapacitetom od 1.600 kreveta, za koju su riješena sva imovinsko-pravna pitanja, kaže Lorencin. Ta činjenica, uz koncesijsko razdoblje od 99 godina, sigurno će biti zanimljiva investitorima, dodaje Lorencin.




Uvjeti koje mora zadovoljiti potencijalni investitor su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, posebno u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima s pet zvjezdica, a morat će dostaviti i poslovni plan za razdoblje od deset godina, dokaze o financijskoj sposobnosti te imati minimalni godišnji promet od 45 milijuna eura.


Najvažniji kriterij za odabir investitora, koji u 90-postotnom udjelu utječe na odluku, ponuđena je visina naknade za pravo građenja, dok visina naknade za zakup hotela Grand i koncesiju na pomorskom dobru, sudjeluje u procjeni s preostalih deset posto, ističe Lorencin.


Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će povjerenstvo sastavljeno od čelnih ljudi Ministarstva turizma, Državnog ureda za upravljanje državnim nekretninama (DUUDI) i Općine Župa Dubrovačka.


Za realizaciju projekta u natječaju je određen rok od 48 mjeseci to jest četiri godine, od ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.


Lorencin podsjeća da je neobvezujući interes za Kupare iskazalo šest investitora te naglašava da u dugom, obvezujućem krugu, mogu sudjelovati i ponuđači koji se nisu javili na javni poziv za iskaz interesa.


Zamjenik predstojnika DUUDI-a Alen Čičak smatra da projekt Kupari I može biti putokaz za realizaciju drugih važnih turističkih projekata, kao što su Češka vila, Muzil i Minerska.


Vlada donijela odluku o natječaju za obvezujuće ponude za Kupare


Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, na lokaciji Kupari I u Općini Župa dubrovačka.


Projekt Kupari I. trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela razine 4 i 5 zvjezdica s do 1500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata – hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II. s pratećim objektima.


Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju.


Objava obvezujućeg natječaja za Kupare čeka se više od godinu dana tijekom kojih je nekoliko puta najavljivan. Nakon provedenog prvog, neobvezujućeg kruga u prvom tromjesečju prošle godine, pismima namjere javilo se šest potencijalnih investitora.


To su Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).


Za raspisivanje obvezujućeg natječaja potrebna je bila i saborska odluka o suglasnosti na koncesiju na pomorskom dobru, radi izgradnje i gospodarskog korištenja plaže.


Ukupna površina pomorskog dobra koja je predviđena za projekt Kupari I je nešto manja od 79 tisuća četvornih metara, od čega je površina kopnenog dijela 32,5, a akvatorija 46,3 tisuće četvornih metara.