Ministar turizma u Opatiji

Lorencin: U proteklih osam godina nije bilo ovakvog Uskrsa

Alenka Juričić Bukarica

Ministar je istaknuo da Primorsko-goransku županiju ima gotovo 10 posto bolje rezultate nego lani što se tiče turističkog sektora 



Uskrsni praznici su prva lastavica koja nam govori o narednoj turističkoj sezoni. Stoga rezultazima možemo biti vrlo zadovoljni ukoliko uzmemo u obzirom da u proteklih sedam, osam godina nije bilo ovako ranog Uskrsa. Osim toga, danas svatko raspolaže tehnologijama te sedam dana unaprijed može vidjeti kakvo će biti vrijeme. Ali unatoč tome, posjetom i brojkama koje smo jutros dobili možemo biti više nego zadovoljni. Istaknuo bih Primorsko-goransku županiju koja ima gotovo 10 posto bolje rezultate nego lani. Susret s privatnim sektorom nam daje mirnoću za ulazak u nastavak predsezone, a kompletnu predsezonu moći ćemo komentirati sredinom lipnja, kazao je novi ministar turizma Darko Lorencin, prilikom jutrošnjeg posjeta Opatiji.


Ondje se susreo s Vidojem Vujićem, obnašateljem dužnosti župana Primorsko-goranske županije, Ivom Dujmićem, gradonačelnikom grada Opatije, Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ Kvarnera, i Suzi Petričić, direktoricom TZ grada Opatije, kao i s predstavnicima najvećih liburnijskih hotelskih kuća. Na sastanku su predstavljeni ostvareni turistički rezultati tijekom dosadašnje predsezone i uskrsnih blagdana, stanje bukinga za predstojeći dio turističke 2013. godine te investicije u turistički sektor. Za Kvarner to znači oko 10.000 dolazaka i 30.000 noćenja.


Lorencin je također kazao kako su nešto slabiji podaci o dolascima i noćenjima turista u drugim županijama, pa tako i u Istri. Što se tiče ostatka predsezone istaknuo je da turistički sektor čeka dugi travanj, ali s dobrom najavama bukinga. Komentirajući što će biti s turističkom “rupom” koja će uslijediti nakon uskrsnih blagdana, kazao je kako su se hotelijeri zajedno s turističkim zajednicama i lokalnim samoupravama pripremili na način da gostima organiziraju i ponude čitav niz sadržaja i događaja.




– Svakako da je takav proaktivan pristup priželjkivan i rezultate ćemo vidjeti. U svakom slučaju takav pristup će osigurati da se u i travnju osigura razlog dolaska za turiste, dodao je ministar u Opatiji gdje je govorio i o budućem radu. Reći će kako su proteklih godinu dana postavljene su odrednice za promjene koje će trebati određivati. U prvom redu se tu radi o podešavanju zakonodavnog okvira, zaključno sa sustavom TZ-a, a sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma. Puno više će se tražiti da TZ-i budu proaktivnije u smislu destinacijskih menadžment organizacije te puno veća sprega s menadžment kompanijama koje će na terenu biti kreatori proizvoda. 


– Čitava Strategija govori o podizanju konkurentnosti hrvatskog turizma, jednim dijelom bazirajući se na proizvodu kao što je sunce i more, što je glavni razlog dolaska u našu zemlju, ali je jasno da treba poraditi i na generalnom turističkom proizvodu i podizanju njegove kvalitete. Što hotelijeri već i rade. Tako podizanje pred i posezone treba bazirati na dodatnim proizvodima, u prvom redu novima. Kao i proizvodima koji se baziraju na manifestacijama, sportu, kulturi i svemu ostalom što naša zemlja može ponuditi. Tu je taj pristup ključan jer uvijek moramo kreirati razlog više za dolazak u Hrvatsku, zaključio je Lorencin na novinarsko pitanje je li ulazak Hrvatske u EU plu sili minus odgovorio – uvijek plus.