Mrsićevo obećanje sačekat će realizaciju barem dva mjeseca

»Lista srama« poslodavaca koji ne isplaćuju plaće najranije od srpnja

Gabrijela Galić

Prvotna ideja ministarstva je bila objava popisa na temelju provedenih inspekcijskih nadzora kod poslodavaca kod kojih je utvrđena neisplata plaća što znači da ne bi bilo riječi o cjelovitim podacima.



ZAGREB Iako je ministar rada i mirovinskog sustava još sredinom ožujka najavio kako će najkasnije do početka svibnja na mrežnim stranicama ministarstva objaviti popis poslodavaca koji ne isplaćuju plaću, na to će se još malo pričekati.


Prvotna ideja ministarstva je bila objava popisa na temelju provedenih inspekcijskih nadzora kod poslodavaca kod kojih je utvrđena neisplata plaća što znači da ne bi bilo riječi o cjelovitim podacima. No, od te se ideje odustalo, odnosno ministarstvo rada i mirovinskog sustava objavljivat će podatke koji su usklađeni s nalazima Porezne uprave koja i proizlaze iz JOPPD obrazca, jedinstvenog obrasca o primicima i obveznim doprinosima i porezima, koji se primjenjuju od ove godine.


Već kada je informacija o objavi poslodavaca koji ne isplaćuju plaće na mrežnim stranicama ministarstva rada objavljena, bilo je jasno da to ministarstvo ne može provesti, odnosno da podaci koji bi se dobili iz inspekcijskih nadzora ne bi bili cjeloviti. Za širu sliku je naime zadužena Porezna uprava, koja je izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak dobila mogućnost  javne objave poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.




Kako se JOPPD obrazac, koji bi trebao dati cjelovitiju sliku o svim isplatama, primjenjuje od početka godine ne može se očekivati da će nova »lista srama« s poslodavcima koji ne isplaćuju plaće biti obajavljena prije srpnja. Na toj bi se listi nalazili porezni obveznici, odnosno poslodavci koji su tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od pola godine na propisanim izvješćima iskazali samo obračun doprinosa.


U ministarstvu rada ističu kako su već određeni podaci, temeljem JOPPD obrazaca, prikupljeni te da inspektori rada obavljaju pojačani nadzor poslodavaca kod kojih je utvrđena neisplata plaće, odnosno isplata minimalne plaće. Prema podacima iz ožujka minimalnu plaću prima 97 tisuća radnika u zemlji. Koliko radnika ne prima plaću i koliko je poslodavaca pod pojačanom prismotrom zbog toga, za sada nije poznat podatak. No, zna se kako postoji oko 10 tisuća poduzeća koja imaju samo jednog zaposlenog i koja, uglavnom, niti plaćaju poreze i doprinose, a niti isplaćuju plaću tom jednom radniku.


Ministarstvo rada, u konačnici, na svojim stranicama, neće objavljivati krnje podatke, već podatke iz baze Porezne uprave. Drugim riječima, poslodavce koji tri mjeseca uzastopce ili tri mjeseca u razdoblju od pola godine nisu radnicima isplatili plaću, što je regulirano lanjskim izmjenama Zakona o porezu na dohodak.