Uzburkao duhove

Linićevo zazivanje MMF-a šokiralo Kukuriku koaliciju i oduševilo HDZ

Dražen Ciglenečki

Za razliku od Linića koji smatra da aranžman s MMF-om nije bauk, jer znači zaduživanje uz niže kamatne stope, u Kukuriku koaliciji ističu da imaju plan za konsolidaciju bez bolnih rezova i MMF-a



ZAGREB Za razliku od HDZ-a, gdje se monolitnost u stavovima podrazumijeva, pa su javna iskakanja rijetka, u Kukuriku koaliciji sastavljenoj od četiri stranke nemoguće je nametnuti takvo suglasje te javne razlike u mišljenjima nisu neuobičajeno. Čak i unutar pojedinih stranaka, a HDZ to, naravno, koristi kao argument protiv svojih političkih protivnika. SDP-ovac Slavko Linić u nedjelju navečer gostujući u Dnevniku Nove TV samouvjereno rekao da će »2012. godini kada vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a«. Opravdao je to činjenicom da MMF daje novac po daleko manjim kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu, pa se stoga »ne trebamo se plašiti MMF-a«.


Linić je svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, a premijerka Jadranka Kosor, čija je stranka protiv aranžmana s MMF-om, u ponedjeljak je poentirala.


– Linić ima hrabrosti reći ono što Zoran Milanović nema, pravu istinu o njihovu programu i planu. SDP nema nikakav plan za rješavanje problema, pa bi doveo MMF, a to znači smanjivanje plaća državnih i javnih službi do 30 posto. Linić je još prije naznačio otpuštanje 80 posto zaposlenih u državnim i javnim službama, komentirala je predsjednica Vlade koja je na nož dočekala i Linićevo zalaganje za uvođenje poreza na imovinu jer »to bi značilo da svaki naš građanin koji je 40 godina mukotrpno radio i sagradio vikendicu sada i na to morao plaćati porez«. 




I dok je Linić svojim nastupom izazvao oduševljenje u HDZ-u, u SDP-u i među koalicijskim partnerima bili su jako iznenađeni. Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić, na kojega nas je uputila glasnogovornica SDP-a Ivana Grljak kada smo je upitali koji je zapravo službeni stav te stranke, istaknuo nam je kako program Kukuriku koalicije ne predviđa angažman MMF-a.


– Mi smo napravili plan, a imamo i neke projekcije, kako provesti fiskalnu konsolidaciju u srednjem roku i kako to obaviti bez bolnih rezova, kao i bez angažmana MMF-a, naglasio je Grčić.


Podrobno objašnjava kako će Kukuriku koalicija, poštujući i kriterije iz postojećeg Zakona o fiskalnoj odgovornosti, godišnje smanjivati udjel javnih rashoda u BDP-u za najmanje jedan postotni poen, te da će u iduće tri godine zaustaviti rast i početi smanjivati udjel javnog duga u BDP-u. Grčić, međutim, upozorava i na ozbiljna upozorenja koja dolaze od guvernera Željka Rohatinskog, čak i nekih Vladinih savjetnika te drugih financijskih i ekonomskih stručnjaka, kako će zbog visokog deficita i porasta javnog duga, te izostanka reformi koje je trebala provesti ova, HDZ-ova vlada – pred novu vlast biti stavljen težak zadatak da uvjere financijere da Hrvatskoj ne sruše kreditni rejting.   – Crni scenarij je da ih ne uspijemo uvjeriti u to da možemo bez rezova i MMF-a konsolidirati državu te da se dogodi pad kreditnog rejtinga. U tom slučaju, MMF bi bio neizbježan ali onda bi se znalo tko je za to odgovoran– neozbiljnost i nečinjenje sadašnje vlade, zaključuje Grčić.

I predsjednik HNS-a Radimir Čačić ističe da »u našem programu kojeg ćemo se držati nigdje ne piše MMF«. No, kao i Grčić ipak ostavlja malu mogućnost da buduća vlast zatraži pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, »ukoliko bi se pokazalo da je stanje gospodarstva bitno lošije od onog što se može pretpostaviti«. »Ukoliko te metastaze nisu mnogo dublje od onog što možemo procjeniti, MMF zasigurno nećemo zvati«, rekao nam je Čačić.