Utorak, 6. listopada 2015.
Sljedeći tjedan izlazi u javnost

ekskluzivno Linićeva lista: tko su dužnici s popisa Ministarstva financija?

Foto Marko GRACIN
Foto Marko GRACIN
Autor: Jagoda Marić
Objavljeno: 27. srpnja 2012. u 22:51

Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo koja državi prema podacima od sredine prošlog tjedna duguje više od 292  milijuna kuna, a na vrhu liste poreznih dužnika bit će i HRT te tvrtka Pan – papirna industrija čiji je dug veći od 142 milijuna kuna

ZAGREB  Hrvatska radiotelevizija sljedeći će tjedan, kad Ministarstvo financija objavi listu poreznih dužnika, sasvim sigurno zauzeti jedno od prva tri mjesta među poduzećima koja nisu ispunila svoje obveze kad su u pitanju porezi i doprinosi. Koliko će visoko biti HRT ovisi o tome hoće li u međuvremenu platiti dio obveza državi i hoće li to možda učiniti njegovi glavni konkurenti za prva mjesta na listi pravnih osoba dužnika poreza i doprinosa.

Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo koja državi, kako doznajemo, prema podacima od sredine prošlog tjedna duguje više od 292  milijuna kuna. Treba napomenuti da je to ukupan dug s početka travnja jer će se lista dužnika formirati prema dugu koji je stariji od tri mjeseca, što znači da će podaci koji budu objavljeni u utorak odgovarati stanju početkom travnja. 

Na vrhu liste svakako će još biti i Pan – papirna industrija čiji je dug veći od 142 milijuna kuna i male su šanse da bi ta tvrtka mogla podmiriti svoj dug jer je u stečaju. Uz to, na listi dužnika, ako u sljedećih nekoliko dana ne podmiri dug, naći će se i Pan – tvornica papira s dugom većim od 32 milijuna kuna.

HRT je to već učinio, počeo je plaćati svoj dug, pa je on od početaka travnja kada je počela obrada podataka i priprema za objavu liste dužnika, smanjen sa 289 milijuna kuna na 222 milijuna kuna. 
Inače samo u prvih stotinjak dužnika, a svi redom državi duguju namanje dvadest milijuna kuna, ima barem tridesetak tvrtki koje su već godinama u stečaju. 

Osim tvrtki u stečaju državni su dužnici i ona poduzeća za koja je pokrenut postupak brisanja iz sudskog registra pa je tu teško očekivati naplatu i najmanjeg postotka duga.

No, veliki dužnici  su i još aktivne tvrtke, koje su nekada dobro stajale zahvaljujući poslovanju s državom, kao i neke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 28. srpnja 2012.

Komentari

16
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • ap
  ap   Objavljeno: 6. kolovoza 2012. u 12:37

  Linićeva lista ne sadrži baš ni jedan podatak iz bitno većih kategorija dužnika:
  - onih koji desetljećima i vječnost uzimaju daleko najviše a baš nikada ni za šta nisu platili ni dinara i kune od raznih ekstra zarada u tome nego dapače i u krizi po preko 20 % godišnje povećavaju zarade o kamatarenja na osnovi pljačke, neplaćanja i reketa, te raznog
  - cijela parat nadgradnje i avangarda koji nikada nije radio na napravio ništa drugo nego servisira prethodne a naplaćuje se razmejrno svjetski najviše
  - ostalo sčično.

  Kod nas je kao vodeći u svijetu krenuo štraj duga a drugi se pridružuju.
  http://www.h-alter.org/vijesti/kultura/strajk-duga

  po grubim podacima naše snage kao nikad su sve brojnije i uspješnije ta već sada uzvraćaju na duge sustavne pljačke, otimanja, silovanja, zločine ... sa preko 50 mlrd kuna svakome - bankama, režimu, režimskim uguzivačima, režimskim ortacima izvana ...

  Još malo takvih selektivnih režimskih kacija pa nestalo - obzirom da kod nas nije sticano stoljećima kao u USA, po Evropi ... nego kao i u Rusiji još u osijalizmu i sada, sve skupa svježe, već sada većina od preko 50 % opljačkanih dioničara i suvlasnika svega društvenog i zajedničkog i državnog ... sada i kao dužnici su krenuli u kontranapad, svakom danom sve brojniji i jači dok agresor svakim danom pada, maloborjniji i još ga napuštaju razni iskusni režimski mafijaši, pretorijanks garda i razno.

  Pitanje je kratkog vremena kada će režim SK-HDz-SDP-HNS & co. pasti kao i svi drugi u zadnje prosvjetiteljsko doba.

 • ejedanmagarac
  ejedanmagarac   Objavljeno: 6. kolovoza 2012. u 0:15

  Istine radi prema objavljenim popisima gospodin Marinko Mikulić (PAN i ostale firme u njegovom vlasništvu) duguju Republici Hrvatskoj:

  3. PAN-TVORNICA PAPIRA ZAGREB D.O.O.
  OSJEČKO-BARANJSKA,ĐAKOVO
  ĐAKOVO 32.297.110,39 Kn

  12. PAN-TRGOPROMET D.D. ĐAKOVO
  OSJEČKO-BARANJSKA,ĐAKOVO 10.540.532,39 Kn

  3. PAN-PAPIRNA INDUSTRIJA D.O.O.-U STEČAJU
  GRAD ZAGREB,ZAGREB 142.857.348,74 Kn

  34. PAPIRKO D.O.O. ZAGREB,ZAGREB
  ZAGREB 22.434.054,65 Kn

  Ukupni dug: 208.129.046,17 Kn
  Ukupni dug poreza i prireza na dohodak: 13.084.560,11 Kn
  Ukupni dug doprinosa za obavezna osiguranja: 121.609.259,22 Kn
  Ukupni dug za poreze i prireze, te doprinose: 134.693.819,33 Kn
  Što znači da ukupni dug što se tiče radnika i bivših zaposlenika iznosi cca 64,72 % ukupnih dugovanja. (odnosno tvrtka Pan-papirna industrija d.o.o. u stečaju kao najveći dužnik 77,86 % od njenog ukupnog dugovanja)

  U ove olimpijske dane, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja čestitajmo Marinku Mikuliću na brončanoj medalji sa ipak zlatnim sjajem...

 • ap
  ap   Objavljeno: 4. kolovoza 2012. u 19:56

  http://www.vecernji.hr/vijesti/ubijen-prije-12-godina-a-listi-poreznih-duznika-clanak-438653

  Ne radi se amo o tome da je čeovjek dugo ubijen a uplatnices tižu i na lsiti srama.

  Ne se, baš kao Barbić-Hanžeković TV pretplatu, ovo već vječnost tako efikasano naplaćuje, kamatari, reketari, ovršuje, davi ... da nije dovoljno ako čovjek da 500 % više, sve što ima i može, ako strada ...

  jer kako kaže vrhovnik i vrhovna pravda, tu ne bi trebali imati nikakve milosti jer se porez omora platiti obzirom da su bskrajne napredne snage navikle saamo uzimati i ne plaćati i ne vraćati ni kada sud odluči da se vratt novci posmrtne pripomoći zarađene nadziranjem sustavnog uzimanja novaca posmrtne, svih fakulteta, zavoda ... djeljnjem na pola - pola, ukamaćivanjem... bez vraćana i lipe, plaćanja radnika ...

 • ap
  ap   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:18

  "Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto" je Tempo upravo sada pored ukupnog nezaposlenog građevinarstva povlašteno gradi POS stanove kao novi prilog višku od oko 300.000 stanova i sličnog. Tempo je Liniću i njegovm Marijanu Ćurkoviću kao direkotru Croatia osiguranja izvršio gradnju male upravne zgrade CO za 400 mlijuna kuna a Čačiću kao kooperant njegovog POS-a gradnju mnoštva POS stanova u najvećem POS naselju Špnasko Zagreb i drugdje.

  Inače, od 1941.g. i Rudolfa Bićanića u vlasti do danas, isključivo dominira takav pristup kao jedini - posve izvrnuto, esktremno, mistično kao starozavjetno spasilački i gnjevno pravednički nadbožanski odlučno ...., što više, po mogućnosti do zadnje sitnice i svega.

  Tko je dao vlasništvo, ovlasti, sve potrebno i tko će dalje to opskrbljivati svime za takvo gaženje, reketarenje i upravljanje svime do daske te kako se zamišlja ono što slijedi nakon što se uskoro dođe do cilja takvog dugog napredovanja - sve zgaženo i kriminalizirano osim samproglašenih upravljača, vlasnika, avangardi i ostalih "naprednih" snaga a koje inače nisu nikada baš ništa stvorile, radile, platile .. i ne znaju niti mogu vjerodostojno polagati pravo baš na ništa osim sranja?

 • sasomange
  sasomange   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 19:19

  Nista ta lista nama ne znaci, sta bi sad trebali ovi, mozda se toliko postide pa eto onda onako posramljeni sutra dodju u poreznu i vrate dug...ma daj te molim vas, a koliki je dug prema privatnim tvrtkama i obrtnicima od strane drzave, zasto te liste nema?A tabu lista Agrokora prema njegovom dobavljacima..a moj Linicu sad ces ti nama mazat oci kao sa nekim firmama zbog kojeg je drzava eto u krizi..sjedi jedan!

 • baka
  baka   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 15:41

  Linić nas zaj*** s 500 kn za cinkanje kafića i dućana. A nisu u stanju utjerati ovolike dugove....Bože, u kakvoj državi živimo!

 • M.Trošelj
  M.Trošelj   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 13:36

  Liniću, ne znam što bi nama trebao značiti taj spisak. Nadam se da ne pozivaš nas da učinimo nešto po tom pitanju. Preduvjet za to je da prepustiš vlast onima koje pozivaš. Neki od tih dužnika imaju opravdani razlog što su dospjeli u takvu situaciju a neki nemaju. Cijela filozofija se sastoji u tome da Ti koji si na vlasti pošteno, ali stvarno pošteno, razlikuješ takve.
  Oni koji su zapali u takvu situaciju ne svojom krivnjom će se osjećati posramljeno, a ovim drugima je ionako svejedno, jer nemaju srama.

 • transparentna
  transparentna   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 11:43

  Uopće me to ne zanima kao građanku ove države. Zanimalo bi me da ja to moram"direktno platiti".( Indirekno ćemo platiti svi mi i već plaćamo. ) Zašto netko nije radio svoj posao u raznim segmentima- u kompletnoj državi, to oni znaju - ali se ne zamjeraju se. Nama sada mašu pred nosom "crvenom krpom - listom srama , kao da smo u nekom ringu, pa neka barem psovkom sebi u bradu izbacimo akumulirani bijes". Zanima me nešto drugo -zašto "velikima s prstima u pekmezu"- svaka vlast "poliže te prste" ako su njezini. Eto "kako funkcionira ta pravda na hrvatski način to me zanima ". Pisalo se da su neki krali, da su ih uhvatili, da imaju repove - ali eto imaju tako dobre odvjetnike i prijatelje, da se ništa nije dokazalo ni dogodilo , jedino je "rep otpao" "Ma koga briga za rep - važni su laktovi".

  • jorgovan
   jorgovan   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 11:59

   Ma sve one ča su in to dozvolili tribaju odgovarat počevši od porezne, dorha, mupa. Nitko nije odradio svoj posao kao treba a dobija je plaću.

 • jorgovan
  jorgovan   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 11:30

  Pardon tija san reč da ih pošalje u zatvor. Minjajte zakone ! Imate većinu u saboru. Ne dozvolite da van se to za 4 godine obije o glavu! Sva ona tiha većina ove države će vas podržat u kažnjavanju onih ča su nas doveli u ovu situaciju.

 • jorgovan
  jorgovan   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 11:26

  Mene ka građanina ove države zanima zašto ovi ča su na spisku nisu u zatvoru? Čime su oni zaslužili slobodno hodat ovom državom? Kad ove ćunke šta su uzrokovale nelikvidnost, recesiju budu iza rešetaka a njihova uža i šira familija se bude vozala gradskim prijevozom ja ću počet virovat u pravnu državu a do tada meni ovaj spisak ništa ne vridi dapače vriđa me njegov sadržaj jer svi oni pošteni poduzetnici ča su plaćali svoje obaveze prema državi i radnicima ispadaju budale. Liniću budi čovik i pošalji ih na biro ka šta su oni nas bez trunke milosti!

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 10:11

  Pa onaj tko je dužan,a eto ih kao javne tvrtke poput HRT-a,što će mu se desiti ? Hoće li netko biti smijenjen,kažnjen možda ? Ne,jedan je postao veleposlanik (Galić) drugi je savjetnik do mirovine s istom plaćom kao i ravnatelj (Sutlić),treći je bio ministar financija,pa to nije vidio (Šuker,a taj se tek navozao i s PAN-om)...čemu onda lista,kao sram će ih biti ,hahaha,pa će se pokajati ? Ajde,dosta te demagogije,ionako od togsa nećete naplatiti 10 %.Umjesto da objavljujete liste i pravite gluparije za medije,trebali ste sjesti na imovinu dotičnih već i provesti ovršne i upravne postupke.

 • Dean.Voris
  Dean.Voris   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 9:53

  Sad ce svima biti bolje. Zbog ove liste pojeftinit ce kruh i mlijeko.
  Ideja je podijela umornog naroda na radnike i poslodavce u nadi da ce se okrenuti jedni protiv drugih a Vlast pustiti na miru.
  Zaboravili su da je Drzava najveci poslodavac. Koliko Drzava duguje narodu? To nije bitno jel da?

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 9:23

  je narode, sada će vas linićeva lista nahraniti i obući, platit režije i kredite, bit ćete sretni i zadovoljni...!!!! ... zna partija kako treba sa stokom sitnog zuba...!!!!

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 18:37

   jebali tebe "rodjak" i onaj krivousti zlocinac i stoka sitnoga zuba ...he..he..he idiote lobotomirani

  • ivano11
   ivano11   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 12:23

   rikukurac, a znas ti znas!