Sljedeći tjedan izlazi u javnost

Linićeva lista: tko su dužnici s popisa Ministarstva financija?

Jagoda Marić

Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo koja državi prema podacima od sredine prošlog tjedna duguje više od 292  milijuna kuna, a na vrhu liste poreznih dužnika bit će i HRT te tvrtka Pan – papirna industrija čiji je dug veći od 142 milijuna kuna



ZAGREB Hrvatska radiotelevizija sljedeći će tjedan, kad Ministarstvo financija objavi listu poreznih dužnika, sasvim sigurno zauzeti jedno od prva tri mjesta među poduzećima koja nisu ispunila svoje obveze kad su u pitanju porezi i doprinosi. Koliko će visoko biti HRT ovisi o tome hoće li u međuvremenu platiti dio obveza državi i hoće li to možda učiniti njegovi glavni konkurenti za prva mjesta na listi pravnih osoba dužnika poreza i doprinosa.


Najozbiljniji kadidat za prvo mjesto je tvrtka Tempo koja državi, kako doznajemo, prema podacima od sredine prošlog tjedna duguje više od 292  milijuna kuna. Treba napomenuti da je to ukupan dug s početka travnja jer će se lista dužnika formirati prema dugu koji je stariji od tri mjeseca, što znači da će podaci koji budu objavljeni u utorak odgovarati stanju početkom travnja. 


Na vrhu liste svakako će još biti i Pan – papirna industrija čiji je dug veći od 142 milijuna kuna i male su šanse da bi ta tvrtka mogla podmiriti svoj dug jer je u stečaju. Uz to, na listi dužnika, ako u sljedećih nekoliko dana ne podmiri dug, naći će se i Pan – tvornica papira s dugom većim od 32 milijuna kuna.


HRT je to već učinio, počeo je plaćati svoj dug, pa je on od početaka travnja kada je počela obrada podataka i priprema za objavu liste dužnika, smanjen sa 289 milijuna kuna na 222 milijuna kuna. Inače samo u prvih stotinjak dužnika, a svi redom državi duguju namanje dvadest milijuna kuna, ima barem tridesetak tvrtki koje su već godinama u stečaju. 

Osim tvrtki u stečaju državni su dužnici i ona poduzeća za koja je pokrenut postupak brisanja iz sudskog registra pa je tu teško očekivati naplatu i najmanjeg postotka duga.


No, veliki dužnici  su i još aktivne tvrtke, koje su nekada dobro stajale zahvaljujući poslovanju s državom, kao i neke tvrtke u većinskom državnom vlasništvu.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista, u subotu, 28. srpnja 2012.