Sukob začinjen tajnim službama

Linić prijavljuje Milanovića za zlouporabu obavještajaca jer je štitio Sinišu Petrovića

Tihana Tomičić

Osim radi navodnog praćenja njega i članova njegove obitelji i suradnika, Linić bi Milanovića mogao prijaviti  Odboru za nacionalnu sigurnost i zato jer je  Petrović bio  pod mjerama pratnje državnih službi zbog sumnji da je radio protiv državnih interesa u Ini, a u korist Mađara i MOL-a, no Milanović je  navodno bio taj koji je zatražio da se ukinu mjere nadzora nad Petrovićem



RIJEKA  Slavko Linić prijavit će najkasnije u ponedjeljak premijera Zorana Milanovića saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, od kojega će zatražiti istragu zbog moguće zloupotrebe obavještajnih službi. 


Smijenjeni ministar financija jučer je, na dugoočekivanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su se u riječkom SDP-u okupili deseci novinara, to i najavio govoreći o tome da premijer politiku vodi rukovođen interesima zaštite svojih članova obitelji i prijatelja.


U nekoliko navrata, Linić je Milanovića optužio da je »određene službe koristio suprotno zakonu, za praćenje njega i članova njegove obitelji«. Zbog toga će, kako je najavio saborskom tijelu podnijeti zahtjev da se pokrene istraga, da bi se utvrdilo je li u tom smislu bilo zloupotreba. 




Govoreći o razlozima svoje smjene i sukoba s premijerom Milanovićem, Linić je na tiskovnoj posebno apostrofirao Sinišu Petrovića, savjetnika premijera i predsjednika NO Ine, te osobnog prijatelja premijera Milanovića, a saznaje se da bi, osim radi navodnog praćenja njega i članova njegova obitelji i suradnika, Linić Milanovića mogao prijaviti saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost i zato jer je upravo Petrović bio neko vrijeme pod mjerama pratnje državnih službi zbog sumnji da je radio protiv državnih interesa u Ini, a u korist Mađara i MOL-a, no sam premijer Milanović navodno je bio taj koji je zatražio da se ukinu mjere nadzora nad Petrovićem, na štetu državnih interesa. 


To je priča zbog koje je u nemilosti premijera zadnjih dana i HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je odbio Petroviću dati na uvid dokumente što su u tom slučaju dostupni i Mađarima, a kako je Petrović čovjek od premijerova povjerenja, sada je i Vrdoljak u problemu.  


Također, na izričito pitanje novinara da li misli da ga je Milanović uhodi, odnosno koristi službe u tu svrhu, Linić odgovara: »Da! Nešto takvo, recimo«. To bi, dakle, mogla biti druga razina sukoba Linić-Milanović, osim naravno mogućnosti da odmetnuti bivši ministar bude isključen iz SDP-a, o čemu Zoran Milanović trenutno, kako se saznaje, ne razmišlja i neće učiniti. Barem zasad.  


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!