Spačva, Ina i krediti HBOR-a glavne točke razilaženja

Linić: Smijenjen sam jer sam bio smetnja interesima Milanovićeve obitelji i prijatelja

Damir Kundić

Moja smjena je razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Zato da bi Milanović zaštito svoje prijatelje i članove obitelji te parcijalne interese određenih krugova a zanemario državničke interese



Ina, rad HBOR-a, kredit HBOR-a tvrtki Mali biskviti i razilaženje u radu programa i plana 21. vladajuće koalicije, to su glavne točke mog obraćanja, rekoa je Slavko Linić na početku press konferencije u Rijeci.



Tijekom cijelog obraćanja izvana se čulo skandiranje članova riječkog Pokreta otpora koji su uzvikivali “Vrati pare Liniću”. Ponovno je demantirao njihove optužbe da ima tajni račun u Trstu. “Mirno spavam”, rekao je.





“Preko 20 godina svog rada sam uložio u SDP, smatrao sam da vrijeme prije izbora nije vrijeme za govoriti o odnosima predsjednika stranke i mene. Moja dužnost je, radi stranke i radi javnosti reći svoje viđenje”, rekao je na početku.


U pozadini svoje smjene naglasio je Milanovićevu “medijsku spletku koja je poslužila da ga se proglasi kriminalcem”. Sve zato, dodao je, da bi Milanović zaštitio svoje prijatelje i članove obitelji te parcijalne interese određenih krugova, a zanemario državničke interese.


Prestanak komunikacije


“Konačni obračun sa mnom počeo 29.siječnja 2014. godine. Telefonski razlog u kasnim večernjim satima,ja na radnom mjestu, gdje Milanović izričito zahtijeva da smijenimBranka Šegona. Odgovorio da ne vidim razloga, dok ne dobijem podatkeod DORH-a kojem smo predali papire i dok ne dobijem očitovanjePovjerenstva Sabora za sukob interesa. Predsjednik Vlade me tada optužujeda sam kriminalac i lopov. Telefonski razgovor završavam sa psovkom”, rekao je i dodao da je još od devedesetih suočen s podmetanjima političkih suparnika, a do danas ništa nije procesuirano. No gnjusne optužbe stranačkih koleg, kaže, nije mogao izdržati.



Na novinarski upit ima li u svemu što je pobrojao kaznene odgovornosti premijera Zorana Milanovića, rekao je da je zasad ne vidi.


“Ništa se nezakonito nije dogodilo, bili su samo pokušaji. Ali Ministarstvo financija nije podleglo pritiscima”.



Nakon 29. siječnja s premijerom više nije komunicirao, dok je na dan kad je predložio smjenu Šegona, dao svoj andat na raspolaganje. Jedine komunikacije bile su na sjednicama Vlade, no sve to vrijeme, tvrti, odgovorno je nastavio raditi svoj posao.


“Naša nekomunikacija nije imala negativnih utjecaja na moj rad. No u isto vrijeme, premijer zlouporabama svog položaja, koristi određene službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac. Posebno se okomio na predstečajne nagodbe, zaboravljajući da je to Vladin zakon, usvojen jednoglasno u Saboru”, navodi Linić, prolazeći potom kroz kronologiju slučaja Spačva.


Predmet predstečajne nagobe završen je u svibnju 2013. Razlog visokih potraživanja bila je, tvrdi, nedovoljno sposobna vukovarska Porezna uprava ali i HPB te Hrvatske šume. Nekoliko subjekata države nije naplatilo svoja potraživanja, u ukupnoj visini od 560 milijuna kuna.


Slučaj Spačva


“Vukovarska porezna uprava koja nije bila efikasna u naplati, ona je izradila procjenu vrijednosti zemljišta u Spačvi na 33 milijuna kuna. Ta procjena je bila osnova za odlučivanje u nadležni službama ministarstva. Sve je to potpisala Nada Čavlović Smiljanec”, rekao je i napomenuo da je 660 radnika bilo gavni razlog žilave borbe za Spačvu, koja danas radi normalno, uz redovitu isplatu plaća i vjerovnika, te naplatu poreza.



U nekoliko navrata, Linić je Milanovića optužio da je “određene službe koristio suprotno zakonu, za praćenje njega i članova njegove obitelji”. Zbog toga će, kako je najavio saborskom tijelu podnijeti zahtjev da se pokrene istraga, da bi se utvrdilo je li u tom smislu bilo zloupotreba.



“Deset mjeseci nakon završene predstečajne nagodbe, premijer najednom s Nadom Čavlović izbacuje novu procjenu na 6 milijijuna. Nakon deset mjeseci se po prvi put pojavljuje nova procjena, za koju ja ne znam. Ali znaju premijer i Nada Čavlović.Ja sam svaki dan imao sastanke kolegija u 8 sati, na kojima je sjedila i ona, no do prvog tjedna travnja nikad nije govorila o novoj procjeni. Tražio sam od gospođe Čavović Smiljanec novu procjenu. Ova od 6 milijuna je bila van propisa Porezne uprave, samo osobna procjena jednog čovjeka iz Vukovarske Porezne uprave. Ona je našla novog procjenitelja i nakon dva tjedna, stigla je nova procjena na 27 milijuna kuna. Vrlo blizu onoj procjeni iz 2011. godine”, zaključio je i naglasio kako se Zoran Milanović zajedno s Nadom Čavlović Smiljanac bavio podmetanjem godinu dana nakon završetka predstečajne nagodbe. Time je destabilizirao rad državne uprave.



S premijerom se, tvrdi, razišao i zbog programskih razloga, budući da je Ministarstvo financija bilo to koje je preuzelo najveći dio Plana 21.“Cilj je bio smanjenje nameta na rad i prebacivanje tereta na bogatije. Još 2012. smo završili projekt poreza na nekretnine, koji je sa svim zainteresiranim skupinama itekako raspravljan. Dobio je potporu. To nije bio novi porez, već zamjena za komunalnu naknadu i ne bi opteretio građane koji žive u svojim domovima  Ali bi opteretio one koji imaju neiskorištene prostore i koji su u pretvorbi stekli vlasništvo koje koriste za bogaćenje. No nismo se mogli složiti oko prijenosa opterećenja na bogatije, i oko poreza na kamate. Poseban rat je bio oko tzv. drugog dohotka”, rekao je Linić i spomenuo i sukobe oko reforme lokalne samouprave, te Plana konvergencije za EU.“Na samoj sjednici predsjednik je govorio da je to vjerodostojni dokument iza kojeg stoji Vlada, da bi samo par dana iza toga taj isti premijer rekao da ne misli da treba uvoditi do 2016. bilo kakav porez na nekretnine, a da će se oko poreza na kamate razmisliti. Je li uopće pročitao temeljne dokumente koje je Vlada donijela?“Tolike su razlike među nama, da mislim da nismo mogli zajedno. Ali sve je to moglo biti i bez podmetanja i bez spletki, zaključio je.


“Sve dokumente smo dostavili DORH-u i strpljivo i mirno čekam odluku o predstečajnim nagodbama”, kaže Linić.


Milanovićevo nazivanje zviždačicom Nade Čavlović Smiljanec, koja je potpisala predstečajnu nagodbu i koja je kriva što porezna uprava nije bila efikasna u naplati, označio je vrhuncem cinizma.


Milanovićev brat Krešimir


“Zašto bi je Milanović štitio?  Pa očito zbog sprege s njegovim bratom Krešimirom Milanovićem. Brat Zorana Milanovića je pokušao koristiti svoje poznanstvo s Nadom Čavlović Smiljanec za posredovanje u nekim predmetima rješavanim u Poreznoj upravi”, započeo je novu temu Linić


Riječ je o tvrtki Konel, gdje je odgovorna osoba Antun Kralj, osoba poznata po aferi Pet zvjezdica. Tvrtka je otišla u stečaj, ali je država upisala hipoteku na njeno zemljište. Kralj je to vrijedno zemljište u Dubrovniku prije stečaja pokušao prodati sam sebi i članu svoje obitelji. Pokušala se provesti i zamjena zemljišta s državom, istaknuo je. Za to je zemljište, tvrdi, intezivno lobirao Krešo Milanović s Nadom Čavlović Smiljanec, ali nadležne služe zamjenu nisu dopustile.


Isto je, kaže bilo i s tvrkom Mostarkić, koja je Poreznoj upravi u Slavonskom Brodu iznajmila dio prostora, ali nije plaćala porezne obveze. Tvrtka dužnik je porezni dug potom htjela platiti prostorom, koji je veći od potreba Porezne uprave i, po Liniću, preskup. Za to je opet lobirao Milanovićev brat, ali su službe odbile.


Do novog sukoba kojeg Linić vidi jednim od glavnih razloga za svoju smjenu došlo je oko Ine i njegovog nezadovoljstva radom predsjednika NO Siniše Petrovića, inače prijatelja Zorana Milanovića.


“Petrović tamo smjenjuje jednog člana NO-a, prestaje komunicirati s članovima uprave koje je postavila Vlada i prestaje provoditi politiku Vlade. Premijer mi zabranjuje da u javnosti komuniciram o Ini rekavši da je on odlučio preuzeti stvar u svoje ruke. Sukobi počinju početkom ove godine, kad je porezni nadzor pokazao je da je Ina prevarila državu za 230 milijuna kuna poreza. Isto tako, niz ugovor o koncesiji nije bio potpisan. Napokon naplaćujemo od Ine tih 230 milijuna kuna što izaziva izljev bijesa Siniše Petrovića koji optužuje mene da štetim Ini. Premijer Milanović ne poduzima ništa iako imamo 44 posto vlasništva. Ubrzavam nadzor za sljedeće tri godine”, rekao je Slavko Linić, navodeći da Petrović tada kod premijera diže pritisak da ga se smijeni.


“To je glavni razlog zašto premijer poduzima da me se smijeni od veljače. Zaboravlja državne interese zbog privatnih i opstruira Ministarstvo financija u naplati poreza”.


Mali biskviti


HBOR u svibnju 2013., kako je dalje ispričao Linić, zaprima zahtjev za odobrenje 20 milijuna kuna kredita tvrtki koju je osnovao gospodin Ljutić sa 20 tisuća kuna. Iako je Uprava pod pritiscima odobrila kredit, on je inzistirao da ga riješi NO.To nije učinjeno do danas.


Rekao je da je tvrtka planirala povećati temeljni kapital uz pomoć Qaestus fonda za dodatna tri milijuna kuna, samo ako se odobri kredit. No Linić kaže kako je kredit bio rizičan, jer je od ukupno 40 milijuna kuna ulaganja, kreditom trebalo biti pokriveno 38 milijuna, pri čemu je Fond još tražio da se njegova ulaganja vrate već u roku četiri godine s kamatom od 12 posto.


“Novac HBOR-a bi bio ugrožen, a uz to je tvornica trebala proizvoditi biskvite u iznajmljenom prostoru i uvoziti čokoladu iz Poljske, te direktno uništiti Kraš. Smijenjen sam, dakle, jer nisu mogli prolaziti interesi nekih grupacija oko Milanovića”, zaključio je Linić.


Isključenje iz stranke


Linić je potvrdio da je moguće da će nakon današnjeg istupa biti isključen iz stranke.


“Svjestan sam toga. 25 godina radim u stranci, borio sam se za njeno ime i uspjehe i na članovima stranke i tijelima će biti da odluče čije su činjenice točne i kome će dati potporu. Smatrao da mi je dužnost da s obzirom na spletke obavijestim javnost”, kazao je Linić, ponavljajući još jednom da je bio prijetnja Milanovićevim pokušajima da prođu stvari štetne za državne interese.


Slavko Linić na pressicu je došao s Lukom Denonom i Vladimirom Šepčićem. Njegovo obraćanje javnosti izazvalo je veliko zanimanje novinara, pa je u Rijeku “potegao” i Mislav Bago.